Jump to content

Blockchain

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një blockchain, fillimisht zinxhir bllok, është një listë në rritje e vazhdueshme e të dhënave, të quajtur blloqe, të cilat janë të lidhura dhe të siguruara duke përdorur kriptografi. Çdo bllok zakonisht përmban një tregues hash si një lidhje me një bllok të mëparshëm, një kohë dhe të dhënat e transaksionit. Nga dizajni, bllokimet janë në thelb rezistent ndaj modifikimit të të dhënave. Shqyrtimi i Biznesit i Harvardit e cilëson atë si "një libër të hapur dhe të shpërndarë që mund të regjistrojë transaksionet midis dy palëve në mënyrë efikase dhe në një mënyrë të verifikueshme dhe të përhershme". Për përdorim si një libër të shpërndarë, një bllokadë zakonisht menaxhohet nga një rrjet peer-to-peer që bashkërisht i përmbahet një protokolli për validimin e blloqeve të reja. Pasi të regjistrohen, të dhënat në çdo bllok të dhënë nuk mund të ndryshohen në mënyrë retroaktive pa ndryshimin e të gjitha blloqeve të mëvonshme, që kërkon bashkëpunim të shumicës së rrjetit.


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]