Jump to content

Borobudur

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tempuuli i Borobudur

Borobudur ose Barabudur është një tempull i shkellit të IX në Indonezi. Origjina e vërtetë të këtij monumenti mbresëlënës budist është e diskutueshme. Sipas faqes së internetit të Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s, tempulli Borobudur u themelua nga një mbret i dinastisë Saliendra diku midis 750 dhe 842 pas Krishtit. Megjithatë, nuk është e nevojshme të keni mësime historike dhe definicione të sakta për ta vlerësuar plotësisht madhështinë e tij. Ajo që shihni këtu është statuja e Budës me të cilën përshkruhet jeta e tij e gdhendur në vepra arti. Ajo është edhe më e çmuar për shkak të elasticitetit të saj. Borobudur është i mrekullueshëm pavarësisht nga shpërthimet e afërta vullkanike.

Statujë e Budës në tempull.
Borobudur

Tempulli është në listën e pasurive të njerëzimit të UNESCO.