Jump to content

Boxer (AFV)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje anësore e Boxer GTK.

Boxer është një mjet luftarak i blinduar me shumë funksione i projektuar nga një konsorcium ndërkombëtar për të kryer një sërë operacionesh përmes përdorimit të moduleve të misionit të instalueshëm. Qeveritë pjesëmarrëse në programin Boxer kanë ndryshuar me zhvillimin e programit. Automjeti Boxer prodhohet nga grupi industrial ARTEC GmbH (teknologjia e automjeteve të blinduara) dhe programi menaxhohet nga OCCAR (Organizata për Bashkëpunim të Përbashkët të Armatimit). ARTEC GmbH është me seli në Mynih; kompanitë e saj mëmë janë Krauss-Maffei Wegmann GmbH dhe Rheinmetall Military Vehicles GmbH në anën gjermane dhe Rheinmetall Defense Nederland B.V. për Holandën. Në përgjithësi, Rheinmetall ka 64% të aksioneve në sipërmarrjen e përbashkët.

Një tipar dallues dhe unik i automjetit është përbërja e tij e një moduli të platformës së drejtimit dhe moduleve të misionit të këmbyeshëm, të cilat lejojnë disa konfigurime të plotësojnë kërkesa të ndryshme operacionale.

Emra të tjerë në përdorim ose të përdorur më parë për Boxer janë GTK (Gepanzertes Transport-Kraftfahrzeug; mjet transporti i blinduar) Boxer dhe MRAV (Mjet i blinduar me shumë role). Klientë të konfirmuar të Boxer që nga prilli 2022 janë Gjermania, Holanda, Lituania, Australia dhe MB. Boxer është prodhuar dhe parë shërbim në konfigurimet A0, A1 dhe A2. UK Boxer do të jetë konfigurimi A3. Dërgesat australiane janë një hibrid A2/A3.