Bruno Maderna

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bruno Maderna (1920-1973) kompozitor, italian nga Italia.

Shkaku që veprat e Bruno Madernës rrallë dëgjohen në sallat e koncerteve, është sa i thjesht aq edhe i ithtë : Për deri sa ai ishte dirigjent i kërkuar dhe shumë i zënë, ai punonte pa lodhshëm në jetën e tij për të propaganduar për punën e kolegëve të tij dhe harroi veprat e tij. Mbrojtja e veprimtarisë së tij me endë nuk kishte nevojë. Sëmundja, e cila para kohe përfundoj jetën e tij, pengojë korrigjimin e lehtë të udhës së tij.

Maderna vinte nga Venediku. I ati i tij, shfrytëzonte talentin e të birit që të rriste atraktivitetin e grupit të vetë valëzuese me një fëmijë çudi bërës në violinë. Për një kohë të gjatë, qarqet zyrtare fashiste dëshironin të vinin nën shërbimin e tyre për të rinjtë fashist dirigjenten e Brunetos. Kjo vazhdoi deri sa disa persona privat, art dashes ja arritën që ta ndajnë nga ajo bandë dhe të i japin të riut një shkollim të duhur. Ai mori një shkollim solid në konservatorin e Romës dhe të Venedikut ku studioj thellë mjeshtrit e moçëm.

Pas luftës, Maderna gjenden në krye të muzikantëve të avangardës. Në Venedik ai punoi së bashku me Luigji Nonunë (Luigi Nonu), në Milano së bashku me Luciano Berion ndërtuan studion për muzikë elektronike. Ai ishte i pari, i cili kombinoi tonet elektronike me ato konvencionale në pjesën e tij : Musica su due dimensioni për flaut.