Jump to content

Burleska

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Burleska si drame përmbledh dhe unifikon parodinë dhe satirën ne kërkim te përqeshjes dhe te shtrembërimit te dramës serioze ne një pastish. Ne përgjithësi, burleska trajton te ulten, pasionet e ulëta dhe veprimet e gabuara. Këtë e bën duke përdorur një stil gjuhësor te përzier, me shprehje te shumta e te folur te ashpër dhe me sharje.

Burleska është paraqitet edhe si tip i poezisë ne te cilën përqeshet një poezi tjetër ose si poezi ne te cilën përqeshet njeriu përmes shtrembërimit me qellim te argëtimit. Burleska zakonisht përqesh fajet dhe jo te metat serioze, kjo edhe e dallon atë nga satira.