Butakët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Butakët janë gjallesa pa kurrizë.

Guaskat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekziston një numër i madh i llojeve te midhjeve, në të cilat gjithashtu bejnë pjesë në butakë dhe jetojnë në dete dhe ujra tokësore. Guaskat kane trup te butë, në të cilin koka nuk ndahet qartë.Trupi i tyre ka simetri dyanësore dhe është i mbështjellë me dy kapake. Shputa e guaskes ka forme sopate, me te cilin shtaza leviz. Guaskat shumohen ne menyre seksuale. Guaskat kane rendesi te madhe ekonomike, ngase kane mish kualitativ. Gjithashtu kapaket e tyre perdoren per prodhimin e stolive dhe te mjeteve te ndryshme zbukuruese.

Kryekëmborët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tipin e butakëve bëjnë pjesë edhe kryekëmborët. Ka disa lloje kryekëmborësh por disa janë: kallamaret, oktapodët, tetëkëmbëshit, sepja etj. Kryekëmborët janë butakë më të zhvilluar. Pjesa më e madhe e tyre nuk kanë guaskë të jashtme por vetëm një skelet të brendshëm. Këmba e tyre ka evoluar në tentakula të gjata të pajisura me ventuza. Kanë 8 - 10 Këmbë. Kryekëmborët janë të gjithë mishngrenës. Gjahun e kapin me tentakula të cilat mundësojnë futjen e ushqimit në gojë, ku ka disa dhëmbë të fortë. Ata notojnë me një elegancë të veçantë, por në rast rreziku ikin me shpejtësi. Kjo lëvizje bëhet duke i nxjerrë jashtë ujin me forcë që ndodhet në zgavër të mantelit, gjë që arrihet duke tkurrut shpejt muskujt. Ata përdoren edhe si specialitete ushqimore. Trupi i tyre eshte i perber nga koka dhe trungu. Goja e tyre ndodhet ne maje te kokes e rrethuar me kembe dhe brenda i ka dy nofulla te fuqishme qe u ngjajne sqepave te papagallit.