Butwal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Butwal është qyteti më madh në jugun e Nepalit, 240 kilmetra në perëndim të kryeqytetit të Nepalit Katmandu. Në vitin 2001 Butwal kishte 75.384 banorë.

Butwal ndodhet afër malit “Chure Pahad” dhe nuk është i famshëm vetëm për kulturë, punë dhe natyrë, por edhe për pozicionin gjeografik të jashtëzakonshëm. Butwal ndodhet në hyrje prej fushës “Mehadharat”, pellgu Indo-Gange fillon këtu, midis maleve perëndimore lind lumi “Tinau” (tilottama).

Butwal është hyrje natyrore drejt Nepalit perëndimor. Këtu formojnë dy rrugë nacionale një rrugë ndërlidhëse. Një grup arkeologësh amerikan udhëhequr doktori Munthe gjejnë gjatë gërmimeve një dhëmb (Ramapitheus) të një njeriu primitiv dhjetë milion vite i vjetër. Dhëmbin e kishin gjuar në breg të lumit Tinau, i cili gjithashtu e bën Butwal një vend të rëndësishëm për studime prehistorike.

Duahet kujtuar që i mbreti Shah i parë duke u arratisur nga jugu i Indisë për Ridi i duhej të kaloj nëpër Butwal. Butwal ishte dhe është një qendër tregtare në zonën e Nepalit perëndimor.