Bymimi dhe tkurrja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Bymimi dhe tkurrja janë dukuri fizike të cilat shkaktohen nga hapësira ndërmolekulare e lëndës. Gjatë nxehjes bëhet largimi reciprok i molekulave, kurse gjatë ftohjes bëhet afrimi reciprok i tyre. Pra trupat kur nxehen bymehen dhe kur ftohen tkurren . Gjatë verës telat e shufrave eletrike pothuajse bien në tokë pra ktu kemi hapësira boshe të cilat ndodhin për shkak të veprimit të rrezeve të diellit duke bërë largimin reciprok të molekulave, në anën tjetër këtë dukuri e kemi edhe në stinën e dimrit ku telat e shufrave elektrike shtrëngohen shumë në këtë rast bymehen dhe kemi zvogëlim të hapësirave boshe.