C/2006 P1

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kometet ose yjet me bisht. Këto trupa qiellorë kanë pamjen e një bërthame me bisht të ndritshëm shumë të gjatë. Kometet janë copa të stërmëdha akulli të papastër, të përziera me pluhura dhe mbeturina gurësh. Shumica e tyre i afrohen Diellit vetëm për periudha të shurtra kohe. Kur një kometë i afrohet diellit, rrezet e diellit e nxehin dhe ajo fillon të shkrijë. Ndërsa shkrin, ajo lëshon gazet dhe pluhurat e mbërthyera në akull. Ato mbeten pas kometës dhe krijojnë një bisht të gjatë. Kometat kanë tre pjesë kryesore : koka, trupi, dhe bishti. Ajo është asteroid i cili gjatë lëvizjes dhe shpejtësise krijohen shkëndia që neve na duken si Yje me bisht.