COBISS

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

COBISS (shkurt për Cooperative Online Bibliographic System and Services ) është një model organizativ i bashkimit të bibliotekave në një sistem kombëtar informacioni bibliotekar me katalogim të përbashkët, bazën e të dhënave të katalogut bibliografik të bashkimit COBIB dhe bazat e të dhënave bibliografike lokale të bibliotekave pjesëmarrëse, bazën e të dhënave COLIB për bibliotekat, bazën e të dhënave të autoritetit CONOR dhe me një sërë funksionesh të tjera.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1987, një sistem i përbashkët katalogimi u miratua nga Shoqata e atëhershme e Bibliotekave Kombëtare Jugosllave si bazë e përbashkët për sistemin e informacionit bibliotekar dhe sistemin e informacionit shkencor dhe teknologjik të Jugosllavisë. Në vitin 1991, IZUM promovoi COBISS (Sistemi dhe Shërbimet Bibliografike Online Kooperative) si një përmirësim i sistemit të katalogimit të përbashkët. Në atë kohë, i njëjti akronim filloi të përdoret edhe për softuerin përkatës. Për shkak të shpërbërjes së Jugosllavisë, bibliotekat jashtë Sllovenisë hoqën dorë nga anëtarësimi në sistemin e katalogimit të përbashkët, megjithëse pothuajse të gjitha më vonë rinovuan gradualisht bashkëpunimin me IZUM-in, dhe aktualisht po ndërtojnë sistemet e tyre autonome të informacionit bazuar në platformën COBISS me të përbashkëta. katalogimi në rrjetin COBISS.net. Marrëveshja për krijimin e rrjetit COBISS.net dhe shkëmbimin e lirë të të dhënave bibliografike, të krijuara në sistemet autonome të informacionit bibliotekar të Bosnjë-Hercegovinës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut, Sllovenisë dhe Serbisë, u nënshkrua në vitin 2003. Në vitin 2006, Marrëveshja e lartpërmendur është nënshkruar edhe në emër të bibliotekave bullgare nga Biblioteka Kombëtare Bullgare .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]