Chipset

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një chipset është një microprocesor i cili mbikëqyr apo rregullon trafikun numerik mes komponentëve të një kompjuteri. Ky është i ngjitur në motherboard dhe është i konstruktuar prej dy procesorëve. I pari quhet Northbridge i cili është i ngarkuar për shkëmbimin e të dhënave mes procesorit kartës grafike dhe memories. Ndërsa tjetri Southbridge është i ngarkuar për shkëmbimin e te dhënave mes hard diskut, rrjetit, portave te komunikimit, tastaures apo shtypësit.

Disa chipset integroj edhe kartën grafike por që nuk janë të destinuar për afishime si p.sh. lojërave te gjeneratës se re. Në raste të shumta te PC aktuale chipseti merr rolin te karës ë zërit apo edhe të rrjetit. Prodhuesit më te mëdhenj të chipsetit janë : Intel, nVidia, VIA, SIS. Çdo familje e procesorëve ka edhe chipsetin e vet çë do të thotë se një chipset i AMD nuk funksionon me procesorët e Intelit si dhe anasjelltas.