Jump to content

Christiaan Huygens

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Christiaan Huygens

Christiaan Huygens (Haga, 14 prill 1629 - Haga, 8 korrik 1695) ka qenë një matematikan, astronom dhe fizikan holandez, i famshëm për të pasur kuptuar natyrën e unazave të planetit Saturn dhe pasur zbuluar satelitin Titan.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1649 - De iis quae liquido supernatant
 • 1651 - Cyclometriae
 • 1651 - Theoremata de quadratura hyperboles, ellipsis et circuli
 • 1654 - De circuli magnitudine inventa
 • 1656 - De Saturni Luna observatio nova
 • 1656 - De motu corporum ex percussione (botuar në vitin 1703)
 • 1657 - De ratiociniis in ludo aleae
 • 1659 - Systema saturnium
 • 1673 - Horologium oscillatorium sive de motu pendularium
 • 1673 - De vi centrifuga
 • 1684 - Astroscopia Compendiaria tubi optici molimine liberata
 • 1685 - Memoriën aengaende het slijpen van glasen tot verrekijckers
 • 1686 - Kort onderwijs aengaende het gebruijck der horologiën tot het vinden der lenghten van Oost en West (vepra e dedikuar për përdorimin e orëve për të përcaktuar gjatësinë)
 • 1690 - Traité de la lumière
 • 1690 - Discours de la cause de la pesanteur
 • 1691 - Lettre touchant le cycle harmonique
 • 1698 - Cosmotheoros
 • 1703 - Opuscula posthuma, që përmban:
  • De motu corporum ex percussione
  • Descriptio automati planetarii