Cirroza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fotoja e mikroskopit

Cirroza është gjendja në të cilën përfundon mëlçia pas sëmundjeve kronike që shoqërohen me dëmtim të qelizave të mëlçisë, fibrozë, rigjenerim nodular, dhe shtrembërim të mikroarkitekturës të mëlçisë. Fiziologjikisht, cirroza shkakton pamjaftueshmëri të mëlçisë (pamjaftueshmëri biokimiko-metabolike dhe pamjaftueshmëri të qarkullimit të gjakut në mëlçi).

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne te shkuaren mendohej se shkaku paresor ishte alkolizmi, kjo sepse nuk njihej rendesia e viruseve HBV, HCV. Sot dihet me se miri se alkoholet mund te coje ne cirroze por me shume ai është nje shkak dytesor. Shkaqet kryesore:

Shenjat, simptomat, analizat e gjakut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne fazen e pare Cirroza nuk paraqet shenja te dukshme. Mund te kalojne vjet per te kuptuar demin qe Melcia po kalon. Kjo situate krijohet pasi melcia mund te kompesoje humbjen e qelizave te saj'te semura' duke e mbingarkuar ato te shendetshme. Shenjat e para te semundjes jane humbja e oreksit, peshes dhe mases muskulore. Me pas, kur demi është i madhe, shfaqet verdheza, ascit, edeme etj.

 1. Dobësi, lodhje.
 2. Lëkura: verdhëz, teleangiektazi, eritemë palmare, purpura, ekimoza, glossit e keilozë.
 3. Barku: hipertension portal, splenomegali, ascit, varice ezofageale, caput medusae, hemorroide, hematemezë, melena, hematokezi.
 4. Analizat e gjakut: hipoalbuminemi, hipergamaglobulinemi, zgjatje e PT-së dhe e aPTT-së, transaminaza të rritura, anemi, trombocitopeni.

Komplikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ascit.
 2. Sistemi endokrin: amenorre, impotencë, gjinekomasti, sterilitet.
 3. Sistemi nervor: encefalopatia shfaqet me asteriksis, dizartri, delir, koma.
 4. Sindroma epato-renale.

Terapia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapi i pare është heqja e problemit qe ka krijuar cirrozen(trajtim i hepatit viral, alkolizmit). Mjekimet duhen per te parandaluar komplikimet. Ne rast te hipertensionit portal jepen beta-bloccanti me qellim uljen e presionit ne venat intestinale.

Prognoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prognoza varet nga stadi ne te cilin ndodhet semundja e komlikimeve qe ka shkaktuar. Ekziston nje indeks per te vleresuar me mire gjendjen e pazientit qe quhet Child-Pugh Score. Ky indeks vlereson:

 • Bilirubinen(totale): <2,0(1), 2,0-3,0(2), >3,0 mg/dl(3).
 • Albuminen: >3,5(1), 2,8 - 3,5(2), <2,8 g/dl(3).
 • Tempo di protrombina: <40(1), 40 - 70(2), >70(3).
 • Ascit: assente(1), scarsa(2), moderata(3).
 • Encefalopatine: S'ka(1), Stadi I-II(2), Stadi III-IV (3).

Shuma e pikeve ne kllapa na jep tre grupe, A(5,6 pike), B(7,8,9pike), C(10,11,12,13,14,15 pike).Gjendja rendohet duke u ritur numri i pikeve.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]