Jump to content

Claude Garamond

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Claude Garamont (1510–1561), i njohur zakonisht si Claude Garamond, ishte një stilist francez, botues dhe prerës grushtash me seli në Paris. Garamond punoi si një gdhendës, mjeshtrat që përdornin vulosjen e matricave, format e përdorura për të hedhur llojin e metaleve. Ai punoi në traditën që tani quhet modeli i vjetër i stilit të serifit, i cili prodhonte shkronja me një strukturë relativisht organike që i ngjan shkrimit të dorës me një stilolaps, por me një dizajn pak më të strukturuar dhe të drejtë. Konsiderohet si një nga stilistët kryesorë të të gjitha kohërave, ai njihet deri më sot për elegancën e llojeve të tij. Shumë lloje të tipit serif të stilit të vjetër njihen kolektivisht si Garamond, që mban emrin e projektuesit.

Garamond ishte një nga kasapët e parë të pavarur, i specializuar në dizajnin e tipit dhe prerjen e grushtave si një shërbim për të tjerët në vend se të punonte në shtëpi për një printer specifik. Prandaj karriera e tij ndihmoi për të përcaktuar të ardhmen e shtypjes komerciale me formimin e llojit si një industri e veçantë për shtypjen e librave.