Jump to content

Clozapina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Clozapine (shitet si Clozaril, Leponex, Fazaclo, Froidir ; Denzapine, Zaponex në Mbretërinë e Bashkuar ; Klozapol në Poloni, Clopine në NZ/Aus) është një ilaç antipsikik përdorur në trajtimin e skizofrenisë. Si ilaç atipik antipsikotik, ai u prezantua në Evropë në 1971, por u tërhoq vullnetarisht nga prodhuesi në vitin 1975 pasi u tregua të shkaktojë agranulocitoze, një gjendje e rrezikshme që përfshin një rënie në numrin e qelizave të bardha të gjakut, që çoi në vdekje në disa pacientëve. Në vitin 1989, pasi studimet treguan se ai ishte më shumë efektiv se sa çdo bar të tjetër antipsikik për trajtimin e skizofrenisë, Agjensia e ushqimit dhe barnve e SHBA (FDA) miratoi përdorimin clozapine, por vetëm për trajtimin e skizofrenisë-rezistente. FDA kërkon testimit të gjakut për pacientët qe marrin clozapine. Në 2002 FDA ka aprovuar clozapine për uljen e rrezikut të sjelljes vetëvrasëse për pacientët me skizofreni.

Clozapine përdoret zakonisht si mjet i fundit në pacientët të cilët nuk kanë treguar rezultat gjatë trajtimit me anti-psikotike të tjerë për shkak të rrezikut të shkaktimit të agranulocitozës, si dhe shpenzimet e rritura gjatë analizave te vazhdueshme te gjakut gjatë trajtimit. Përdorimi i clozapine kërkon monitorim të gjakut. Pacientët janë monitoruar jave për jave për gjashtë muajt e parë. Nëse nuk ka akuza të ulëta pacienti mund të monitorohet çdo dy javë për gjashtë muaj shtesë. Më pas, pacienti mund të kualifikohen për monitorimi ne çdo 4 javë.

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]