Jump to content

Disku kompakt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Compact Disc)
Compact Disk

CD ose compact disc (lex. kompakt disk) është audio disk digjital. Ky term është përdorur me kompetencë në disa lloje të disqeve të tjera, në të cilat ruhen tipe të ndryshëm të mediumeve.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tipi i CD Akronim Përshkrimi
Kompakt disku me memorie vetëm për lexim (Read Only Memory) CD-ROM Ruan tipa të ndryshëm të mediumeve, skedarë dhe të dhëna, të cilat mund të hapen dhe lexohen por nuk mund të shkruhet në to.
Kompakt disku për regjistrim (Recordable) CD-R Mund të incizojmë vetëm një herë, të dhënat nuk mund të redaktohen ose fshihen.
Kompakt disku për lexim dhe regjistrim (ReWritable) CD-RW Në këtë disk mund të incizojmë më shumë herë.

Njësit lexuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

CD njësia Përshkrimi
CD-ROM njësia Lexon CD-ROM -et
CD-RW njësia Lexon dhe incizon në CD