Daimler-Motoren-Gesellschaft

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) (Daimler Motors Corporation) ishte një inxhinier gjerman dhe më vonë prodhuesi i automobilave, në funksionim nga 1890 deri më 1926. Themeluar nga Gottlieb Daimler dhe Wilhelm Maybach, u bazua fillimisht në Cannstatt (sot Bad Cannstatt, Stuttgart). Daimler vdiq në vitin 1900 dhe biznesi i tyre u zhvendos në 1903 në Stuttgart-Untertürkheim pasi fabrika origjinale u shkatërrua nga zjarri dhe përsëri në Berlin në 1922. Fabrika të tjera ndodheshin në Marienfelde (pranë Berlinit) dhe Sindelfingen (pranë Shtutgartit). Ndërmarrja filloi të prodhonte motorë me benzinë, por pas suksesit të një numri të vogël të makinave gara të ndërtuara me kontratë nga Wilhelm Maybach për Emil Jellinek, filloi të prodhonte modelin Mercedes të 1902. Pas kësaj prodhimi të automobilave u zgjerua për t'u bërë produkti kryesor i DMG dhe ajo ndërtoi disa modele. Për shkak të krizës ekonomike gjermane pas Luftës së Dytë Botërore, DMG u bashkua me Benz & Cie në vitin 1926, duke u bërë Daimler-Benz dhe duke miratuar Mercedes-Benz si markën e tij të automobilave. Një bashkim i mëtejshëm ka ndodhur në vitin 1998 me Chrysler të bëhet DaimlerChrysler. Emri u ndryshua përfundimisht në Daimler AG vetëm në vitin 2007, kur Chrysler u shit.

Daimler, Maybach, dhe DMG në Seelberg

Nga 1882, të dy Daimler dhe Maybach kishin lënë Deutz AG Gasmotorenfabrik të Nikolaus Otto. Në 1890 ata themeluan biznesin e tyre të motorit, Daimler Motoren Gesellschaft (DMG). Qëllimi i tij ishte ndërtimi i motorëve të vegjël me shpejtësi të lartë që ata kishin zhvilluar bazuar në të njëjtën teknologji stacionare motorike.DMG u rrit kështu nga zgjerimi i bizneseve të pavarura të Daimler dhe Maybach, të cilët do të revolucionizojnë botën me shpikjet e tyre për automobilin e një motori me benzinë ​​me katër stroke, carburetor dhe kështu me radhë. Ata do të prodhonin motore të vogla me djegie të brendshme të përshtatshme për përdorim në tokë, det, dhe në ajër (baza për një simbol Daimler i hartuar nga një yll me tre yje, me secilën pikë që tregon një mënyrë tjetër). Më 5 korrik 1887, Daimler bleu një pronë në Seelberg Hill (Cannstatt) më parë të zotëruar nga Zeitler & Missel që e kishte përdorur atë si një shkritore metalike të çmuar. Vendi i mbuluar 2,903 metra katror, ​​kushtoi 30,200 Goldmark, dhe prej tyre prodhonin motorë për motorçikletën e suksesshme Neckar. Ata gjithashtu shitën liçenca për të tjerët për të prodhuar motorët e tyre dhe Seelberg u bë një qendër e industrisë së automobilave në rritje të shpejtë. Daimler u zhvillua në probleme financiare, sepse shitjet nuk ishin mjaft të larta dhe licencat nuk jepnin fitim të konsiderueshëm. Një marrëveshje u arrit me financuesit Max Von Duttenhofer dhe William Lorenz, dy prej të cilëve ishin edhe prodhuesit e municioneve, së bashku me bankierin me ndikim Kilian von Steiner, i cili kishte në pronësi një bankë investimi, për të kthyer biznesin privat në një korporatë publike më 1890. Kjo marrëveshje është konsideruar nga disa historianë si një "pakt i djallit" [1], pasi shpikësit kurrë nuk u bashkuan me statusin e ri.) Me të vërtetë nuk besonin në prodhimin e automobilave, financuesit e zgjeruan biznesin e stacionare të motorëve, pasi ata po shisnin mirë dhe madje e konsideronin një bashkim me Deutz-AG të Otut. (Gjatë vitit 1882, Gottflieb Daimler kishte probleme serioze personale me Nicholas Otto, kur Daimler dhe Maybach punonin për Otto.) Daimler dhe Maybach vazhduan të avokojnë në prodhimin e makinave dhe si rrjedhojë edhe u larguan nga DMG për një periudhë të shkurtër. Miku i Daimler, Frederick Simms, i bindi financuesit që të merrnin Gottflieb Daimler dhe Wilhelm Maybach përsëri në rrëzimin e DMG në fillim të 1896-ës. Biznesi i tyre u ribashkua me DMG-të. Daimler u emërua Inspektori i Përgjithshëm, Drejtori Teknik Maybach dhe Simms drejtor i DMG. [2]