Dalja e urgjencës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dalje emergjence në stacionin e metrosë Universitetet në Stokholm.

Dalja e urgjencës apo një dalje emergjente në një ndërtesë ose strukturë tjetër është një dalje e veçantë që përdoret gjatë emergjencave të tilla si zjarret. Përdorimi i kombinuar i daljeve të rregullta dhe emergjente lejon evakuim më të shpejtë dhe daljet e emergjencës ofrojnë mjete alternative evakuimi nëse daljet e rregullta janë të paarritshme.

Daljet e urgjencës duhet:

  • Të jetë e shënuar qartë (zakonisht me sinjalistikë që është normalisht e ndriçuar, ose është e ndriçuar nga një burim energjie rezervë nëse energjia qendrore dështon
  • Të jetë në vende lehtësisht të arritshme
  • Drejtojini njerëzit në zona të sigurta (zakonisht jashtë)
  • Të mirëmbahen rregullisht dhe pa pengesa (nuk mund të përdoren për ruajtje)
  • Sigurohuni për të parandaluar hyrjen e paautorizuar gjatë funksionimit normal

Rruga e daljes emergjente zakonisht përfundon në një derë që hapet nga jashtë me një shirit përplasjeje me shenjat e daljes që tregojnë drejt saj. Zakonisht është një derë në një zonë jashtë ndërtesës, por gjithashtu mund të çojë në një strukturë ngjitur, të izoluar nga zjarri, me dalje të qarta në vetvete.

Një ikje zjarri është një lloj i veçantë daljeje emergjence që përbëhet nga shkallë dhe/ose shkallë të zgjatura të montuara në pjesën e jashtme të një ndërtese.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]