Danela Arsovska

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Danela Arsovska

Danela Arsovska (Maqedonisht: Данела Арсовска) - ekonomist maqedonas, jurist, aktivist. Zgjidhet në 2014 si President i Odave Ekonomike të Maqedonisë, që është bashkimi i dhomave kombëtare të tregtisë, duke promovuar bashkëpunimin ekonomik në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar bazuar në parimet e tregtisë së lirë dhe konkurrencës së ndershme. Ajo u emërua Kryetare e Unionit Maqedonas të Organizatave të Punëdhënësve në 2015.

Në nivel kombëtar Arsovska është Përfaqësuese në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut Këshilli Kombëtar për Integrimin Evropian që nga viti 2016. Ajo është gjithashtu Anëtare e Këshillit të Partneritetit Publik Privat në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Arsimimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsovska mori një diplomë bachelor në Drejtësi në Shkup në Universitetin Ss. Universiteti Cyril dhe Methodius. Ajo ka një diplomë Master në ekonomi dhe një arsim ekzekutiv nga Universiteti i Oksfordit dhe Universiteti i Sheffield.

Ajo mban një sërë pozicionesh akademike dhe këshilluese në Maqedoni dhe ndërkombëtarisht, dhe ka ligjëruar mbi tema zhvillimore në universitete dhe konferenca Arsovska flet rrjedhshëm në gjuhën maqedonase, angleze, gjermane dhe gjithashtu flet bullgarisht dhe serbisht.

Karriera ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsovska mban disa pozicione të nivelit të lartë në organizatat ndërqeveritare ndërkombëtare dhe gjithashtu mban një sërë pozicionesh të ekspertëve. Ajo shërben në Panelin në Bankën Botërore ICSID në Uashington, SHBA që nga viti 2016. Në vitin 2017 ajo u emërua Anëtare e Gjykatës në Gjykatën e Pajtimit dhe Arbitrazhit të OSBE -së në Gjenevë, Zvicër dhe është gjithashtu Anëtare e Gjykatës e Gjykatës së Përhershme të Arbitrazhit në The Hagë, Holandë që nga viti 2017.

Arsovska është përfaqësuese maqedonase në Odën Ekonomike Ndërkombëtare (ICC) dhe e zgjedhur Anëtare e Këshillit të Përgjithshëm në Federatën Botërore të Dhomave.

Çmimet dhe mirënjohjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si njohje e punës së saj në vitin 2018, Forumi Botëror i Investimeve për Engjëjt e Biznesit i dha Arsovska -s si "Modelja më e mirë e gruas së biznesit në Evropën Juglindore". Në vitin 2019 në Samitin e 6 -të të Sipërmarrësve të Evropës Qendrore dhe Juglindore, Arsovska u vlerësua me Mirënjohjen për kontributin e saj të veçantë në zhvillimin e ndërmarrësisë. Në vitin 2020 Arsovska iu dha Çertifikata e Meritës nga Kunio Mikuriya, Sekretare e Përgjithshme e Organizatës Botërore të Doganave, si mirënjohje për kontributin e saj në zhvillimin e doganave. Njohja u prezantua nga Drejtori i Përgjithshëm i Administratës Doganore të Maqedonisë.

Karriera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në prag të zgjedhjeve lokale në Maqedoni 2021, Danela Arsovska thekson kandidaturën e saj si kandidate e pavarur për kryetare të Shkupit. Ajo plotëson kushtin për kandidim sa më shpejt të jetë e mundur, duke mbledhur votat e nevojshme për të. Pas kandidimit të pavarur për kryetare komune, ajo merr mbështetje nga partia më e madhe opozitare në Maqedoni VMRO - DPMNE dhe partnerët e saj të koalicionit nga blloku politik shqiptar: Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa, si dhe një numër intelektualësh, artistësh dhe qytetarë të shquar të Shkupit.