Jump to content

Debati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilustrim i shekullit të 13-të të një hebreu dhe një të krishteri që debatojnë në një vepër të konvertuarit hebre Petrus Alphonsi.

Debati është një proces që përfshin diskurs formal, diskutim dhe fjalime gojore për një temë të caktuar ose një koleksion temash, shpesh duke përfshirë një moderator dhe një audiencë. Në një debat, paraqiten argumente për pikëpamje të përbashkëta të kundërta. Debatet kanë ndodhur historikisht në takime publike, institucione akademike, salla debati, kafene, konkurse dhe asamble legjislative. Debati është zhvilluar edhe për qëllime edukative dhe rekreative, zakonisht të lidhura me institucionet arsimore dhe shoqëritë debatuese. Këto debate vënë theksin mbi qëndrueshmërinë logjike, saktësinë faktike dhe tërheqjen emocionale për një audiencë. Format moderne të debatit konkurrues përfshijnë gjithashtu rregulla që pjesëmarrësit të diskutojnë dhe të vendosin mbi kornizën e debatit (si do të gjykohet debati).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]