Deklarata e revolucioni në Mani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Deklarata e revolucionit në Mani, në rajonin historik të Peloponezit, u zhvillua më 17 mars 1821. Të shquarit e zonës, e cila ishte nën status të privilegjuar, ata e pyetën liderin e tyre për të filluar luftën e parë Mani e çlirimit, e cila ishte në përputhje me planet e Shoqërisë Friendly. Pra, pasi e quajnë Petrobei Mavromichali i mblodhi gjithë krerët Mani në Tsimova, sot Aeropoli, dhe vendosi për të filluar luftën kundër turqve, të cilat çuan në çlirimin e Kallamatën dhe krijimin i Miocenit të Senatit.

Fillimi i revolucionit në Greqi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimi i revolucionit në Greqi nuk ka ndodhur në të vetëm apo të dy në të gjitha rajonet një ditë, edhe pse u caktua si dita e përgjithshme e kryengritjes, 25 mars. Shumë agjentë dhe karakteristikat lokale të kontribuar në revolucionin fillojë para marsit 25 dhe më ende fusha të tjera të paraprijë kryengritjen dhe të tjerët për të ndjekur, fillimin e revolucionit që është duke u bërë në mënyrë progresive dhe përhapur mbi një kohë më të gjatë se dy muaj, ndërsa individ revoltat u bënë më vonë. Megjithatë, ngjarjet e para revolucionare, 21-31 mars, kur u rebeluan Peloponezit i parë dhe menjëherë pas një pjesë të Greqisë lindore, përbëjnë fillimin kryesor të revolucionit në Greqi. Revolucion filloi në Greqi nga të Peloponezit. Brenda pak ditësh, nga 21 deri 28 mars, ishte bërë i përhapur dhe i kishte shtrirë në të gjitha krahinat. Në thelb vetëm fortesat, Tripolis me zonat përreth dhe Lala kishte mbetur në pushtet e turqve. Të gjitha krahinat zhvendos në revolucionin me të njëjtin padurim. Koha e fillimit të revolucionit është përcaktuar nga kushtet specifike në çdo krahinë dhe ngjarjet lokale, më herët.

Legjenda e Agia Lavra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për fillimin e garës ishte krijuar shumë herët dhe kishte triumfuar legjendë i 25 marsit dhe Agia Lavra. Sipas tij, më 25 mars Mbrojtës Germanos Vjetër, mbasi e ringjalli në Agia Lavra flamurin manastiri kishte imazh të artë - qëndisur e Zonjës, ai vuri luftëtarët të betohen dhe udhëhoqi sulmin kundër turqeve në Kalavrita. E vërteta historike, por larg nga legjenda. As më mars 25 as për 21 u bëi parë askush operacion ushtarak ishte në Agia Lavra. Disa ditë pas mbërritjes së tyre atje më 10 ose 13 mars, të gjithë krerët e priftërinjve dhe pleqtë u shpërndanë në fshatrat malore të Akaisë. Në veçanti Mbrojtës Germanos Vjetër qëndruar në Nezer si ditën e provokimeve turke në Patras (23 mars).Nga e grekëve apomnimonefmatografou vetëm Kanellos Deliyiannis, i cili shkroi shumë më vonë kujtimet dhe dëshironte madje edhe që të lidhen me rebelimin e ngjarjeve të tij qytetin e lindjes Agia Lavra, përmend se ka filluar garën më 23 mars. Legjenda megjithatë Agia Lavra është për shkak kryesisht të historianit francez François Pouqueville, i cili shkroi në 1824 historinë e Revolucionit grek. Atje ai e përshkruan në hollësi të madhe falënderim plotësisht mbajtur në Agia Lavra, fjalimit nga ana e Vjetër Patron Germanos, inaugurimin e të rinjve etj. Legjenda e Agia Lavra u përhap gjerësisht në të gjithë Greqinë dhe u bë shumë i dashur për grekët, të cilët është rënë dakord me emocion që lidh dy mëdha dhe të ndërlidhura në ndërgjegjen idealet e tyre, lirinë e kombit dhe ortodoksisë. Parimi i revolucionit kombëtar, e shoqëruar me ditën e Lajmërimit dhe njeriut udhëheqësit kishtar betohet militantët në flamurin me imazhin e Virgjëreshës Mari, ishte e natyrshme që të nxeh çdo shpirt grek. Përveç legjenda e Agia Lavra, e marsit 25 është historikisht i lidhur ngushtë me historinë e fillimit të Revolucionit. Si John shkruan. Philemon në Fjalë në Fillim të kujtimet Patron Germanos : " Vërtetë është serevolucioni mori karakterin e përgjithshëm të 25, porparimi i parë është kryesisht nga 21 sepse flamujt u ngritën ,ethnosima janë shpërndarë dhe turqit në fortesat janë mbyllur ".

Kushtet politike dhe sociale në pre revolutionary Mani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë periudhës osmanetë Peloponezit, ku pronarët e tokës ishinelita më përfaqësues grek, edhe pse ka pasur vetëm një rajon relativisht i vogël i perandorisë, megjithatë, ishte i ndarë në disa vilajete dhe një Belick vogla, të deleguar nga Portalit, Mani. Mani, sistemi i shquar artikuluar me kapitenin lokale. Mani shtesë për nga dalësi të rëndësishme sociale prapa pjesën tjetër të Peloponezit, dhe u karakterizua nga një autonomi relative institucionale. Në të vërtetë, që nga 1776, pas Orlov, pavarësisht ngamadhësia e vogël kishte qenë emëruar nga Belick osmanët dhe prandaj kjo ishte përgjegjësi e pashës së Peloponezit, por ishte i kontrolluar drejt përdrejt nga Porta e Lartë. Kjo ishte një gjysmë- pavarur, Principata kontribues nën juridiksionin e drejtpërdrejtë të Kapoudan Pashës. Menaxhimi i tij ndërmori një nga udhëheqësit e rajonit, i emëruar Beu dhe ishte përgjegjëse për ruajtjen e rendit - titulli i Beut e Mani në prag të revolucionit solli lokale të dukshëm Peter Mauromichalis njohur për shkak të qëndrimit të tij si Petrobeis Mauromichalis.Mani mbajtur dhe një tjetër privilegj i rëndësishëm, e drejta për të mbajtur armë - edhe pse sigurisht kjo është e dyshimtë nëse fshatarët Mani kishte aftësinë financiare për të blerë armë apo shpatat. Në Mani, prandaj, kapitenët ishin homologët e pronarëve të tokave, ishin krerët përgjegjës për shtetin osman për përputhje me kushtet e pushtimit dhe detyrimeve të popullsisë. Kështu komandantët e Mani ishin një elitat nomokatestimeni lokale në formën e aristokracisë ushtarake, kupatriarku i çdo familje të identifikuar me krye komandantëve. Kjo elitë është shpërndarë gjeografikisht kapitenit pushtetit të pabarabartë, që është në konkurrencë të vazhdueshme me njëri-tjetrin. Megjithatë, pavarësisht nga rivalitetet dhe konfliktet midis familjeve të mëdha të rajonit në dekadat e fundit të sundimit osman ka pasur disa lëvizje rebele dhe pjesëmarrja universal e Mani në revolucionin e madhe u organizua. Sindikata kishte qenë shumë kujdes sepse ka pasur rivalitete të vjetra dhe urrejtjet midis krerëve të fuqishëm me anëtarë të shumtë të familjes së Mani, të cilat ishin klane. Secili prej këtyre udhëheqësve konsideronte veten të pavarur nga të dy të tjerëve dhe me veten e tij Beut. Ka qenë familje anëtarët e të cilëve ishin dhënë në të kaluarën gradën e beut, e cila nuk të harroj. Revenge (gdikiomos) ishte forcë e pashkruar por paepur dhe ligj palëkundur të vështira. Pordëshira për liri dhelufta për përmbysjen e tiranit, në të cilën për shkak të armëve të tyre superioriteti Mani do të luajë një rol udhëheqës, i bëri ata të vënë mënjanë pasionet e tyre. Nga lart ajo është e qartë se Mani ishte bërë "gogol më i madh i turqve dhe streha e grekëve", dhe për shkak të regjimit të veçantë politike, në territorin e saj ka pasur burra të armatosur në këmbë forca të pakontrolluara, të cilat ishin luftëtarë unike dhe të kualifikuar në të Peloponezit. Reputacioni i banorëve së bashku me autonominë relative të rajonit dhe terren të përshtatshëm të gadishullit, e cila mund të shërbejë si një bazë, ndërsa një strehë, kishte bërë Mani në ndërgjegjen e të dy greke dhe të huaja, si vendin më të përshtatshëm për Fillimi i luftës. Qendrat e Akaisë dhe Messinia, po të kemi parasysh ata dhe fuqinë e Mani perëndimor, ishin më të pleqve të rëndësishme dhe liderët e armëve gadishullit. Por domethënës ndërmjet diferencës dy rajonet ishte se kamp revolucionar ndërsa në Akaisë vetëm në ditët e fundit para se revolucioni kishte formuar Moni Omblos sepse ishte e pamundur për të bërë këtë pa parashikuar veprime të shpejta, në kundërshtim me Mani në sajë të sistemit të veçantë politik dhe autonomia relative, ka pasur një numër të mjaftueshëm të forcave të armatosura të përhershëm dhe të pakontrolluara nën komandën, që pavarësisht nga dallimet midis tyre ishin të gatshëm për të luftuar prag për t'u bashkuar nën udhëheqjen e përgjithshëm të njohur nga guvernatori lokal Sulltan me titullin e Beut e Mani, Peter Mavromichali. Sigurisht, parakusht më e rëndësishme për të marrë pjesë në lojë Mani ishte për të marrë një vendim Petrobeis, nën autoritetin e të cilit do të dërgohet të gjitha.

Përgatitja prerevolutionary[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tetor 1819 udhëheqësit u mblodhën në shtëpi agrume Petrobei Mavromichali, të beut e fundit të Mani, dhe nënshkruan një marrëveshje për konsultim dhe përgatitjen e përbashkët. Mani, si në krahinat e tjera të Peloponez, ka pasur mospajtime sa i cili ishte koha e duhur për të filluar revolucion. Familjet e Mourtzinon (ose Troupakis ) dhe Tzannetaki pro - të shpejtë të fillojë . Në vend të kësaj Petrobeis Mauromichalis dhe fisnikët konservatore Kallamatën kohë të gjatë nuk ka pasur shqetësime në lidhje me luftën vetë, por për të siguruar kushtet në të cilat lëvizja do të mund të arrijë një rezultat të suksesshëm. Ata donin mbi të gjitha për të përgatitur revolucionin në Mani, e cila kishte tokën e duhur dhe më shumë fuqi në meshkuj dhe me armë. Për më tepër, shumë Mani, kapitenët, dhe ai Petrobeis, nxituan për të marrë të futur për të Shoqërisë Friendly, duke përforcuar bindjen se çdo revoltë universal i grekëve kishte për të mbështetet në Mani. Si vlefshmërinë e Petrobey dhe ndikim mbi popullsinë e krahinës bëri pjesëmarrja e domosdoshme në luftën prej kohës u përpoq miqësore në çdo mënyrë për ta luftuar. Perraivos tashmë nga vitin e kaluar kishte ardhur në Mani në mënyrë për të pajtuar allilomisoumenes drejtuese Vendi familjet. Petrobeis ishte iniciuar nga Kompania por jo për të ndonjëherë zbuluar autoritetin, e cila kërkonte vazhdimisht. Ai kishte, natyrisht, imagjinoni si shumë të tjerë që udhëheqësi i fshehtë ishte John Kapodistrias dhe segjithë çështja ishte iniciuar. Për të komunikuar, pra, me udhëheqësin e supozuar udhëzoi mik dhe këshilltar i besuar për çështje me Mani Kamarino Zotit të Kallamatën, që ishte atëherë në Stamboll për arsye komerciale për të udhëtuar në Rusi në një letër Kapodistrias cila përcaktuar çfarë të menduarit dhe të konsiderohet e nevojshme për lëvizjen, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me aspektin ekonomis. Kamarinos pas një udhëtimi të gjatë arriti në Petersburg, ku Kapodistrias deklaruar se ai nuk kishte asnjë përfshirje në punët e kompanisë dhe nuk mund të ketë, sepse olitika ruse ishte krejtësisht e huaj për tentativë revolucionit. KaKamarinos mësuar se udhëheqja iu besua Ypsilanti, i cili ishte në Rusinë jugore, për të përgatitur çështjet e racës. Kështu ai vendosi të kthehet tek ai për përmbushjen e qëllimit të udhëtimit. A ishte në fund në gjendje për ta takuar në Kisnov, dmth kur ata kishin mbaruar kontaktet dhe bisedimet Ismailio dhe kishte marrë tani vendimin për të filluar revolucionin nga Moldavia. Pra Ypsilanti u përgjigj se për shkak të shpenzimeve të mëdha të krijimit të ushtrisë në principatat e Danubit nuk mund të përmbushë kërkesat minimale financiare Petrobei. Kamarinos kërkuar për ta takuar sërish dhe të përsëritura këmbëngulje me kërkesat e tij. Përfundimisht ai u largua duke rezultuar zemëruar në përfundim arbitrar qëShoqëria Friendly kishte pushuar gjatë për të ekzistojnë dhe selëvizja e përgatitjes së Ypsilanti nuk ishte e lidhur me revolucionin kombëtar por me qëllime egoiste lider që kërkonin për të shërbyer interesat e familjes së tij. Kjo ishte e dyshimtë dhe monitorohen.Pas kthimit të tij, kur në Ypsilanti kishte filluar veprimin e tyre në Moldavi, ndërsa në një slepi për të kaluar Danubin, u vra nga marinarët e anijeve barkë dhe Sfaellos Eumorphopoulos komanduese e mëposhtme është kryer rendin superior. Këto ngjarje, për të cilat Petrobeis pasur asnjë informacion që kishte ndodhur herën e fundit para revolucionit. Deri në fillim të 1821 ka pasur një luftë trazira në rajon, si në pjesën tjetër të Peloponezit. Pas urdhrat e Christopher Perraivos Shoqërisë Friendly u kthye në Mani pas takimit në Ismailio përgjegjës për të njoftuar për të urdhrave Mani e Ypsilanti për nisjen e shpejtë të revolucionit e parë e vendit të tyre dhe i pyet ata për të bërë përgatitjet e nevojshme. Pak më vonë arriti në Mani Papaflessas dhe prijësve të mëdhenj si Anagnostaras dhe Theodoros Kolokotronis, të cilët endeshin fshatrat dhe rekrutimin e banorëve. Përgatitjet janë kryer mjaft i hapur në Lindjen e Mani, kuprania e pushtetit ishte praktikisht jo-ekzistues , dhe të butë në Perëndim, kuselia e beut ishte. Petrobeis kishte arritur me sukses për të mbuluar praninë dhe veprimin e prijësve. Por fakti se ndërsa Stambolli miqësor kishte ndihmuar djalin e tij George, të cilët ishin duke mbajtur peng turqve në Konstandinopojë si garantues i besnikërisë atërore të sulltanit për t'i shpëtuar dhe ardhja e mëvonshme e Mani ri, ku ai përcolli idetë e tij me entuziazëm në favor të revolucionit nuk ishin të panjohura për turqit dhe më tej fajësojë Petrobey që mungesën e disiplinës në mënyrë për të kapur Kolokotronis dhe Papaflessas të dyshuarin e kishte bërë tashmë, e cila në të vërtetë ishte duke planifikuar për të zëvendësuar atë si "basmpoglou" Mani. Dyshimet e turqve lehtësuan disi kur në fund të shkurt, komandanti turk të Peloponezit, në mënyrë që të dobësojë mundësinë e rebelimit në territorin e saj, të ftuar gjithë krerët e priftërinjve dhe pleqtë e Peloponezit në Tripolis, në maskën e takimit, por në fakt, për mbajtur ata atje. Petrobeis arratis vizitën e tij në Tripoli sëmundje pretenduar por dërgoi në vend të djalit të tij Anastasio, siguruar veprimin e qetë të kapitenëve. Që nga fillim të marsit, të gjithë Mani mbizotëronte alarm luftarak të dukshme. Banorët e kishte lënë punën e tyre, mblidheshin në sheshet e fshatit duke përgatitur "baroutovola" dhe grumbullimin e ushqim për Warriors, ndërsa paria bërë përpjekje agonized për të siguruar laps dhe barut, për të mbledhur luftëtarët dhe organeve ngritur. Kjo përgatitje gjallë dhe i hapur, i kombinuar me konfliktet ekzistuese midis familjeve të fuqishme të Mani, ishin të shqetësuar seriozisht, të cilët kishin frikë se një kryengritje e parakohshme mund të çojë në konflikte të brendshme dhe reagimi i turqve me masa të ashpra kundër Mani. Tipike ështëletër e Grigoraki, liderët e Lindjes Mani, me 11 mars 1821, i cili rekomandon ata që të shmangin lëvizjet e nxituara që mund të dëmtojë çështjen e racës dhe të kuptuarit <<δια το κοινόν όφελος>>.Bijtë e Petrobey, moshës së re, të vendosur dhe trim, asgjësoj hezitimin e tij. Dy burra të mëdhenj, Papaflessas dhe Perraivos, funksionoi si kanalet e komunikimit me Beut dhe udhëheqësve të tjerë, ndërsajugperëndimore Arcadia Kanellos Deliyiannis, të cilat u mblodhën nga ushqimi dhe municioni shkurt, ishte në komunikim të shpeshtë me pleqtë e Akaisë të vendosura në rajonin e Kalavryta dhe me Petrobei.Pra, në thelb Kanellos Deliyiannis ishte disi ndeshje koordinator në të dyja këto rajone të rëndësishme të Peloponezit dhe për shkak të veprimit të shpjegohet sinkronizimin e ngjarjeve në Akaisë dhe Messinia. Siç shihet nga dokumentet e ruajtura në arkivat e familjeve të shquar të Mani, në fillim të marsit, të gjithë komandantët komunikuar me njëri-tjetrin dhe me Petrobey ose mail koduar ose nga kontaktet personale për konsultim mbi përgatitjen dhe veprimit të përbashkët. Rreth mesit të marsit, vendimi përfundimtar duket të ketë qenë marrë si takime dhe shkëmbime të letrave ndaluar krejt. Udhëheqësit tani janë kushtuar ekskluzivisht për përgatitjen e forcave të tyre.

Shpërthim i revolucionit (17 mars 1821) dhelufta e parë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga burimet e shkruara dorëzuar, që në prag të revolucionit, krerët e priftërinjve dhe pleqtë e Akaisë, gjithashtu kanë shmangur paraburgimin në Tripolis , kërkoiPetrobey fillojnë parë luftën Mani. Kështu ndjekur përqendrimin e të gjithë prijësve Mani, me ftesë të Petrobey, të 17 mars 1821, në Tsimova, sot Aeropoli cili ishte kryeqyteti i Mavromichali.Ka një synennoithisan të lavosi armët kundër turqve ", si dëshmitar John Kolokotronis, dhe soditës Theodoros Kolokotronis ndërmori për të përpara këtë vendim ndaj prijësve e Messinia, Arkadia dhe të Akaisë. Në traditën lokale, fakti mbijetoi si një legjendë, sipas të cilit të gjithë paria u mblodhën në sheshin e qytetit, përballë kishës së Shën Arkan, dhe në "Kotroni"ngritën flamurin e parë revolucionar, rostiçeri bërë nga pëlhurë të bardhë me kryq blu në qendër. Në krye të shkrimit "Victory ose vdekje " ( dhe jo "Liria " , sepse Mani konsiderohet i lirë ) , dhe në fund", kur ose për Tash ". Flamuri u bekua nga priftërinjtë dhe gjithë udhëheqësit, së bashku me Petrobey , betohem se bashkuar ne luftojmë për lirinë e kombit. Deklarata e re e revolucionit përhapur nga Mani në pjesën tjetër të Peloponezit. Ka ndjekur disa ditë për të mbledhur luftëtarët dhe organizimin e kolegjeve dhe menjëherë pa dy outings e Mani. E para, nga krerët e Mani Lindore nën Grigoraki, në Monemvasia dhe Mystras, pasdite e shtunë mars 19, siç dëshmohet nga një letër nga kancelarja Gerasimos deri Panajotis Kosonako ku zbulohen fillimin e luftës dhe të shpejtë është transferuar në shpërndarjen e lajmeve.

Lirimin e Kallamatën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pra Petrobeis shpalli revolucionin në Mani dhe udhëheqësit e West Mani, nën udhëheqjen e tij, të mbledhur forcat e tyre në Messinia dhe u zhvendos në Kallamatën. Të njëjtën ditë , rreth mesit të marsit, mbërriti në portin e thrifts ngarkuar me municioneve anije, e cila kishte dërguar Smyrna dhe Aivaiotes miqësore. Papaflessas menjëherë alarmuar Nikita Stamatelopoulos ( Nikitara ) dhe Anagnostaras, të vendosura në manastirin e Profetit Elias, ardhjen e ngarkesave të çmuar dhe të udhëzuar misionin e tyre të rrezikshme të transferimit të tij. Më parë një mashtrim arriti të bindë atë për të dhënë leje për pastrimin Petrobey e ngarkesave, duke i ekspozuar turqit nëse njohja e përmbajtjes. Për fat të keq, në absolute transferimin e ngarkesës fshehtësia gjatë natës u ndërpre nga drita e parë të ditës larg nga Kallamatën. Voivode i Kallamatën Sulejman Aga Arnaoutoglou menjëherë informohet transportimin nga fshatarët e armatosura dhe e pyeti se çfarë po ndodhte. Të shquarit e iu përgjigjën se fshatarët që mbante naftën dhe ishte i armatosur nga frika e grabitësve. Arnaoutoglou, që nuk e kishin kuptuar ende kurth në, vendosi të kërkojë ndihmë nga Petrobey. Pra, më 20 mars mbërriti në Kallamatën trupit 150 Mani në djalin e tij Elia Petrobey Mavromichali për gjoja të mbrojtur qytetin. Ai madje e këshilloi Arnaoutoglou kërkojë Petrobey dhe ndihma të tjera, sepse ajo kishte informacion se ai ishte duke shkuar për të pushtuar hajdutë në Kallamatën në mënyrë që të plaçkitë qytetin. Pra Arnaoutoglou nxituan për të njoftuar Petrobey dërgoj qytetin dhe Mani të tjera. Ky ishte sllogani duke pritur kapitenët, që ishte mbledhur në agrume, dhe e kishte bindur më Petrobey për të udhëhequr garën. Arnaoutoglou, i cili dinte greqisht, kuptohet qartë se çfarë po ndodhte më. Guxuar të provokoj qytetin grekët, awestruck por paralajmëroi turqit e qytetit për të përgatitur për të ikur në Tripolitsa, i cili konsiderohej një strehë e sigurt. Por sapo turqit janë informuar se Nikitas dhe kreu mbajtur të shtrënguar në Arcadia me prerje në rrugën në qendër të Peloponezit askush nuk guxoi për të lënë qytetin e vetëm një mjek kirurg, i cili nis me familjen e tij, vetëm për të vra pas një kohë dhe të gruas së ve për t'u kthyer qanin në qytet me jetimët. Pastaj mblodhi gjithë turqit në shtëpi të forta të qytetit për të kundërshtuar mbrojtjen. Por, kurnë mëngjes të datës 23 mars rebelët e armatosur hynë në qytet , Elia Mauromichalis dhe xhaxhallarët John dhe Anthony udhëhoqi forcat revolucionare morën qytetin. Në të njëjtën kohë i dërgoi një letër Arnaoutoglou nga Petrobei , të cilat ai është njoftuar se ka dërguar Elia dhe Mavromichali tjetër për të mbrojtur atë nga hajdutë sulm.Petrobeis ishte tashmë en rrugë çuar dy mijë të armatosur si komandant i "forcave spartane". Përgjatë synekstratefsan dhe të tjera liderët e Mani, të cilët u larguan nga grindjet e vjetra mes tyre kapetanakou, përdoruesit,KoumoundourakidesCybele, Grigorakis Troupakis. Me Mani bashkua edhe Anagnostaras, Papaflessas, Nikitas dhe kokën të veprimit të përbashkët dhe të koordinuar . Me ta synodoiporouse dhe një figurë e çuditshme, Theodoros Kolokotronis, i paarmatosur, duke mbajtur një shkop të gjatë dhe duke e çuar oficerin e kuq veshje e esnafe Eptanesian. Ky organ hynë në qytet, ndërsaArnaoutoglou dhe turqit tjerë ishin ende të mbyllur në shtëpitë e tyre. Njerëzit e përshëndeti atë me britma Petrobey. Kallamatën ishte tashmë në duart e tij. Elias Mauromichalis Arnaoutoglou e rekomanduar për të braktisur rezistencën kotë dhe u dorëzua. Në të vërtetë, komandanti turk mbajti të njëjtin qytet protokoll ditë dhe armëve turke. Në mesditë në brigjet e lumit Nedon para kishës bizantine e Apostujve të Shenjtë të, në një atmosferë festive, ndërsa duke i bërë jehonë këmbanat gëzueshme e kishave dhe klithmat triumfues të grekëve, 24 priftërinj dhe murgj të lumur, pas një falënderim lëviz, Greqisht flamuj dhe Shaje militantë.

Ngritja e Miocenit të Senatit dhenjoftim për të fuqive evropiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Takimi i mëvonshëm i prijësve dhe vendosi të ngrejë një komitet revolucionar, e cila ishte quajtur " në Kallamatën Miocenit të Senatit " dhe ndërmori për të koordinuar luftën. Udhëheqja nderi jepet Petrobey Mavromichali cila tani mbante titullin e "komandantit të forcave spartane". Në të njëjtën ditëSenati Messenian lëshoi një shpallje në oborret evropiane, e cila ruhet origjinal.Me këtëSenati Messenian njoftuar popujt e krishterë të vendimit të kombit, pas shekujsh të punës të patolerueshme, për të hedhur off zgjedhën dhe kërkoi ndime: << Prokiryxis Edhe sot e perdes Europian nga ana e komandantit Philogenes të trupave spartan Peter Mavromichali dhe Miocenit të Senatit të Kalamata.

Zgjedha e padurueshme e tiranisë otomane në hapësirën e një shekulli dhe përtej katintisen në një skaj, në mënyrë që mos te rijë tjetërkund në të ardhur keq posedimet grekët Peloponezianëve përveç vetëm zërin e tij, për oth psherëtimë kryesisht fshehur të psherëtimë. Në gjendje të tillë Odeon mjerueshme, të privuar nga të gjitha e jona, me një mendimin alternativ unanimisht apefasisamen ne mund të marrin armë dhe ormisomen kundër tiranëve. Pasha për çdo fraksion tjetër dhe mosmarrëveshjeve , si pasojë e tiranisë, janë refuzuar në vython harruar dhe përgjigje pneomen frymë lirisht. Duart tona ku ishin te lidhura me zinxhir hekuri Tash tirania barbare, tashmë lizohet dhe marrë armët kundër tiranëve. Këmbët tona ,që ecin në mes të natës dhe dita Në enagkarefseis tilla të pamëshirshëm, e drejtuar në te drejtat tona. Kreu ynë ose anim qafën nën zgjedhën e vështirë, kur hodhi gjetke pasurinë përveç lirisë. Gjuha jonë, e pamundur të fjalës jep jashtë pranimit të fajit të kotë ndaj tiranëve të shlyerjen, tani qan me zë të lartë, dhe mben te mundur te jet ajri emri i ëmbël i lirisë. Per këtë fjalë vendosëm a te lirë a të vdesim. Ketu ju lutëm të gjithë brezat rafinuar evropiane, për të aritur sa më shpejtë nëtë shenjtë dhe vetëm qëllimin tonë, dhe ne të marrim te drejtat tona dhe te fitojmë garen tonë greke. Fjala e nënës tone Greke, nga të cilat ju e menduat kërkohet si shpejtësi bamirësi ju te mern pjesë dhe për para, dhe për armë dhe për konsulentët, të cilat ne jemi të kadetë që dëshiron dhe ne do të jetë te detyruar dhe ne kohë ne do të tregojnë dhe në fakt ndihmë pro ju mirënjohjen tonë. Në repartin ushtarak të Kalamatës në 25 mars të vitit 1821 njërzit e Petros Mavromixalis dhe komandantëve MESSINIAKI dhe Senatit NË Kallamatën. Kjo deklaratë, e cila është e admirueshme për monumentin e tij kohore e shkrimit, në përputhje të plotë me frymën e revolucionit shprehur lyricism me frymën e vetë- sakrificës dhe dashurisë për liri. Atësisë dhënë nga studiues të personave të ndryshëm që ndjekin atë në Kallamatën. Shanset janë sedeklarata draft kishte sjellë me vete Papaflessas nga Ismailio dhe erdhi nga mjedisi i Alexander Ypsilanti. Takim i Deklaratës pothuajse përkon me shpalljen e Achaean Drejtoria e Patras, e cila ishte shkruar më 25 mars, por u ka shërbyer në konsujve 26. Pas deklaratës për Kurorës Petrobeis Evropës bëri një shënim të veçantë për të perandorit Aleksandrit, duke e konsideruar atë në mënyrë të favorshme predispozuar ndaj grekëve, dhe përveç kësaj shkroi një letër John Kapodistrias, të cilat raportuar ngjarjet dhe nevojat e rebelëve. Këto lëvizje të fundit të vërtetojë se Petrobeis dijeni të dështimit të Kamarinou në Petersburg.

Lëvizjet e mëvonshme të rebelëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të njëjtën kohë në këtë takim të parë të Miocenit të Senatit diskutuar se çfarë duhet të jetë hapi i ardhshëm i Revolucionit. Kolokotronis sugjeroi drejtuar së bashku drejt brendësi të Peloponezit, për të përgjithësuar revolucionin dhe për të parandaluar forcimin e Tripolit nga turqit vazhdimisht vijnë aty nga të gjitha krahinat. Në vend të kësaj Messenians dhe me ta Petrobeis Mauromichalis argumentojnë se për herë të parë kishte për të forcuar pacientëve krahinat e Koroni dhe Methonit, ku banorët në rrezik të kështjellave të mbyllura turq. Fund vendosi Petrobeis Mavromihalis fisnikëri më të vjetër ( Kapetanakou, Patriarcheas etj ) Për të qëndruar në Kallamatën për të koordinuar të biznesit dhe të karburantit të luftëtarëve, ndërsa paria e tyre Kolokotronis me Papaflessas Anagnostaras dhe lëvizje të kokës në kuadër të Peloponezit. Pjesa e mbetur do të drejtohen për të kështjellave Miocenit dhe filloi rrethimit. Me të vërtetë një ditë pas lëshimit të Kallamatës (24 mars), Theodoros Kolokotronis filluar të Arcadia. Në 30 burrave të vet shtuar 200 e Mourtzinou 70 Petrobei. Një flamur i përafërt në para, të 300 luftëtarët mbërriti në të njëjtën ditë në stacionin e tyre të parë, Scala. Ka ardhur dhe Anagnostaras, P. Kefalas dhe Papaflessas dërgohen banorëve të letrës Arcadia në të cilën ai shkroi : <<Ora mbërriti, u hapfaza e lavdisë dhe lirisë. Çdo gjë është e jona dhe Perëndia i çdo gjëje me ne esetai jo ptoithite nëvogël ... >> Edhe siguroi se tyre arrijnë veten me " 10.000 trupa. " Letra ishte shkruar një ditë më parë në Kallamatën dhe kështu është datë 23 mars. Më 15 mars Kolokotronis dhe krerët e tjerë filluan nga Skala me ushtrinë e tyre të vogël, që nga "hodhën asnjë pushkë mijë, tre bateri, për të dëgjuar njerëzit duke marrë up", si Kolokotronis ai rrëfen në kujtimet e tij . Ai preku edhe nga pritja që bënë banorët e çdo zone ku ata kaluan, si këmbanat dukej i lumtur, priftërinjtë e bekoi dhe bota e tyre puthi shkruan : << më vjen të qaj në duke parë gatishmërinë ". Përshtypje të veçantë bëri banorët e fshatrave dhe pamjen e Papaflessas se , në dritë, veshur përkrenare . Përdisa që dridhem rendin Kolokotronis ishte" Kushdo që nuk i pëlqen për të ndjekur zërin e vendit të tij, sëpatë dhe zjarr>>. Ndryshe gëzimin e grekëve, lajm që Kolokotronis është krijuar panik në mesin e turqve nxituan tmerruar e duke u mbyllur në kështjellat. Shumë prej tyre ende kishte shpresë se atje më vonë të mund të organizojë sulme dhe për t'u kthyer në fshatrat e tyre, si para 50 vjetësh, kur rrezet e kishte rebeluar. Pra turqit Androusa nxituan të keshtjellat e Messinia, dhe turqit e Leontariou në Tripolis. Në të njëjtën ditë ai u lirua Kallamatën rebeluan dhe Mani Lindore. Më 23 mars Marathonissi (Gythio) të Grigoraki, i cili kishte qenë tashmë në konsultim me Kyriakoulis Mavromichali, ngriti flamurin revolucionare. Menjëherë shkoi në Monemvasia. Turqit në rajon, megjithë sigurimet e njerëzve me të cilët ata mirëmbahen marrëdhënie miqësore, nuk kishte asnjë rrezik, u mbyllën në fortesë për shkak të Vardouniotes refugjatë tmerruar ikën dhe e çuan lajmin se "rebelët janë mbështetur nga frankët." Pastaj Monemvasians nën Panagiotis Kalogera dhe vëllezërit Despotopoulou rebeluar (28 mars) dheforcimi i Mani dhe Kynouraion dhe të tjerë (madje edhe trupin Kretasit nën Kuman) filloi pasi falenderim cila u officiated nga Peshkopi Anthimos Elos , rrethimin Kalaja me udhëheqësin e përgjithshme Pierratos Mangioro Grigoraki (vonë mars). Si Philemon kishte marrë strehim atje 4.500 turq, dhe kishte ushqim vetëm për dy muaj.