Dekubitusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Dekubitusi - paraqet plage e cila manifestohet me çrregullim patologjik të organizmit. Paraqitet tek këta të sëmure :

 • DEKONPENZIMI I ZEMRËS
 • SËMUNDJET E SHEQERIT
 • PACIENTET E PALEVISSHEM

Paraqitet për shkak të çrregullimit lokal dhe qarkullimit të gjakut.

Vendet ku më se shumti paraqitet dekubitusi janë :

 • SHPUTA E Këmbës
 • GJUNJËT
 • BRINJËT
 • BOSHTI I KURRIZIT
 • BERYLAT
 • UNAZAT E BOSHTIT Të KURRIZIT

por mund të paraqitet edhe në vende tjera.

Për paraqitjen e dekubitusit ndikojnë këta faktorë : FAKTORËT E JASHTËM dhe FAKTORËT E MBRENDSHëM

 • në faktorët e jashtëm bëjnë pjesë : shtrati, pozita e të sëmurit, carcafi i rrudhur, teshat, higjiena personale dhe koha e shtrirjes në shtrat.
 • faktorët e mbrendshëm janë ato faktor të sëmundjes këtu vjen deri te çrregullimi i qarkullimit të gjakut ku infeksioni kalon në : tru, hepar apo melci dhe në veshk.

Këtu infeksioni përcillet nga plagët dekobitare ku prodhojnë toksina apo helme, vjen deri të humja e lëngjeve trupore apo proteinave dhe dobëson imunitetin. Kjo faze është shumë e keqe për pacientet dhe ka defekte në lëkure. Dekubitusi kalon në katër stada :

 • STADIUMI I Parë
 • STADIUMI I Dytë
 • STADIUMI I Tretë
 • STADIUMI I Katër