Jump to content

Demagogu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Demagog (nga gjuha greke δημαγωγός, një udhëheqës popullor, një udhëheqës i një turme, nga δῆμος, njerëzit, popullsia, ἀγωγός kryesues, udhëheqës) është një lider në një demokraci që fiton popullaritet duke shfrytëzuar paragjykimet dhe injorancën në mesin e njerëzve të thjeshtë, duke ngulitur pasionet e turmës dhe duke mbyllur diskutimet e arsyetuara. Demagogët përmbysin zakonet e vendosura të sjelljes politike, ose premtojnë ose kërcënojnë ta bëjnë këtë.

Demagogët janë shfaqur në demokracitë e lashta që nga Athina e këtej. Ata shfrytëzojnë një dobësi themelore në demokraci: për shkak se pushteti përfundimtar mbahet nga populli, është e mundur që populli ta japë atë fuqi te dikush që apelon te emëruesi më i ulët i një segmenti të madh të popullsisë. Demagogët zakonisht avokojnë për një veprim të menjëhershëm dhe të fuqishëm për të trajtuar një krizë kombëtare duke akuzuar kundërshtarë të moderuar dhe të zhytur në mendime për dobësi ose mosbesim.[1]

  1. ^ Pasho Baku: Enciklopedia universale e ilustruar. Shtëpia Botuese Bacchus, Tiranë, 2011, fq. 224
Wiki WikiFjalori: Demagogu – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë