Demografia e Afrikës Jugore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Demografia e Republikës Afrika Jugore

Rritja e popullsis

Popullsia në këtë vend është e larmishme. Është vendlindja e shumë fiseve koloniale paraardhës të kontinentit te azise e europes, e holandezëve, gjermanëve, francezëve, aziatikëve, anglezëve dhe e pasardhësve të tyre që vijën nga përzieja e këtyre popujve. Edhe për nga struktura sociale është e larmishme ku vlen të theksohet se edhe pas aparteidi, grupet e ndryshme sociale jetojnë më shpesh të izoluar se së bashku. Mese 58% e Afrikës Jugore deri në vitin 2002 ka qenë e urbanizuar dhe dendësia e popullsisë në janar2003-së ishte 37 banorë për km2. Përqindja e rritjes së popullsisë përbrenda vitit arrin shifrën 0.8% ndërsa vdekshmëria e fëmijëve 6,9%. Për 1523 banorë shërben një mjekë ndërsa shkala e analfabetizmit është diku 85%. Jeta mesatare është 46 vjet për femra dhe një vit më pakë për meshkuj. Rreth dy të tretat e popullsisë janë krishtere pjesa tjetër më e madhe është besimtarë të religjioneve të fiseve të ndryshme (shumica të besimit Animismus), mysliman janë 2% dhe hindus 1,5%. Gjatë kohës së aparteidit ndarja e strukturës së popullsisë bëhej sipas racës dhe përqindjet e tyre ishin:

  • "Zezakë": 77,80%
  • "Të bardhë": 10,17 %
  • "Me ngjyrë": 8,68 %
  • "Aziatikë": 2,49 %

Në Afrikën e Jugut janë 11 gjuhë zyrtare.

 Commons: Demographics of South Africa – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale