Demografia e Ukrainës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Levizja e popullësisë

Ukrainasit etnikë përbëjnë rreth 77.8 % të popullsisë së përgjithshme të Ukrainës . Nga pakicat kombtare janë rusët me 17.3 % mandej rusinët ( zona Zakarpate ) rreth 0.9 % . Është e rëndësishme të theksohet se autoritetet zyrtare ukrainase nuk i njohin Rusinët si komb më vete , por si pjesë e etnosit të tyre, ndërsa ghuhën e tyre rusine dialekt e tyre ukrainas . Në Kroaci dhe Vojvodinë rusinët janë njohur si minoritet .

Në mesin e pakicave të tjera janë të pranishëm Rumunët dhe moldavëve ( 0.8 %), Belarusët ( 0.6 %), Tatarët Krimesë ( 0.5 %), bullgarët ( 0.4 %), hungarezët , polakët ( 0.4 %) dhe çifutët ( 0.3 %) .

Gjuha zyrtare e Ukrainës është sjo ukrainase , edhe pse njohja e gjuhës ruse dhe kulturës ruse është shumë e rëndësishme në planin e ekonomisë . Ukrainishtja flitet rreth 55 % e popullësisë ndërsa rusët që përbëjënë 45 % e popullsësisë ( rreth 67% e popullsisë ghuhën ukrainëze e konsideron gjuhë të veten ndërsa at ruse 29,6%, sipas regjistrimit të popullësisë së vititi 2001.

Ukraina indore është nën ndikimin e fortë rus, atje me një përqindje të lartë dominon gjuha ruse . Në Krime , gjuha ukrainase plotësisht mungon , pavarësisht përpjekjeve të mëdha për futjen e saj në administratë , media.

Numri i nxënësëve që shkollohen në gjuhën ruse , ka rënë në 10 vitet e fundit ( nga 41% në 24% ) . Megjithatë, shumë nga shkollat e qyteteve janë në gjuhën ruse, sidomos në lindje dhe në jug . Rusishtja mbetet gjuha e komunikimit ndërkombëtar për një numër të madh të ukrainasve dhe gjuhë që është e kuptueshme për të gjithë Ukrainë .