Jump to content

Departamenti i Arsimit i Nju Jork Sitit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Departamenti i Arsimit i Nju Jork Sitit (Anglisht:New York City Department of Education ose NYCDOE) është degë e qeverisë komunale të qytetit New York City që menaxhon sistemin shkollore publike të qytetit. Ai është sistemi më i madh shkollor në Shtetet e Bashkuara, me mbi 1.1 milion nxënës që mësohen në më shumë se 1,700 shkolla të veçanta.[1] Departamenti i mbulon të gjitha pesë njësitë bashkiake të Nju Jorkut.

Departamenti është i drejtuar nga Kancelari Shkollore i Nju Jorkut. Kancelari i tanishëm është Dennis M. Walcott, i cili zëvendësoi Cathie Black, pasi ajo u largua pas më pak se njëqind ditë në punë.

Në vitin 1969, në këmbë e një serie grevash dhe kërkesat për kontrollin e komunitetit, kryebashkiaku i New Jorkut John Lindsay hoqi dorë kontrollin kryebashkiake e shkollave, dhe organizoi sistemin shkollore qytetare si Bordin e Arsimit (e përbërë nga shtatë anëtarë të emëruar nga kryetarët e njësive bashkiake dhe kryetari i bashkisë) dhe 32 të bordeve komunitare së shkollave (anëtarët e së cilës u zgjodhën). Shkollat fillore dhe të mesme janë të kontrolluara nga bordet e komunitetit, ndërsa shkolla të mesme janë të kontrolluara nga Bordi i Arsimit.[2]

Në vitin 2002, sistemi Shkollor i qytetit u riorganizuar. Kontrolli i sistemit shkollor është dhënë kryetarit të komunës, i cili filloi riorganizimin dhe përpjekjet për reforma. Bordet e shkollave të komunitetit u shfuqizuan dhe Bordi i Arsimit u riemërua Panelit për Politikën Arsimore, një dymbëdhjetë-anëtar i trupit të cilat shtatë anëtarë emërohen nga kryetari dhe pesë nga kryetarët e njësive bashkiake.[3] Selia e arsimit u zhvendos nga 110 Livingston Street në qendër të lagjes Brooklyn me ndërtesën Tweed Courthouse e ngjitur në Nju Jork Siti Hall në Manhattan.[4][5]

Duke filluar në vitin 2000, pas eksperimenteve me punësimin e mësuesve pavërtetuara për të përmbushur një mungesë masive të mësuesve dështuar për të prodhuar rezultate të pranueshme, dhe duke iu përgjigjur presionit nga Bordi i Regjentit shtetrore të Nju Jorkut dhe ligji: No Child Left Behind Act, DOE krijoj një numër të programeve novatore për rekrutimin e mësuesve, duke përfshirë si: New York City Teaching Fellows,[6] programi TOP Dijetarët, dhe iniciativat për të sjellë mësuesit e huaj (kryesisht nga Europa Lindore) të japin mësim në shkollat e qytetit. Subvencionet e Strehimit janë në vend për mësuesit me përvojë të cilët zhvendosen në qytet për të mësuar.[7]

Rreth 1.1 milion studentë shkojnë shkollat publike në Nju Jork Siti.

Rreth 40% e nxënësve në sistemin publik shkollor të qytetit jetojnë në familjet ku një gjuhë tjetër përveç anglishtes është e folura, dhe një e treta e të gjithë njujorkezët janë lindur në një vend tjetër. Departamenti i Arsimit e qytetit i përkthen kartat e raportave, formularëve të regjistrimit, sistemi i-gjerë alarme, dhe dokumentet mbi shëndetin dhe iniciativave të politikave për prindërit në spanjisht, frëngjisht, gjermanisht, kineze, japoneze, urdu, persisht, hindi, rusisht, bengali, haitian creole, korean, dhe arabisht.

  1. ^ New York City Department of Education - About Us. NYC Department of Education. 2012. Retrieved February 23, 2012
  2. ^ Hartocollis, Anemona (June 7, 2002). "CONSENSUS ON CITY SCHOOLS: HISTORY; Growing Outrage Leads Back to Centralized Leadership". The New York Times.
  3. ^ Goodnough, Abby (2002-09-24), "A New Sort of School Board, Bland and Calm", New York Times, retrieved 2011-09-12
  4. ^ Hartocollis, Anemona (June 7, 2002). "CONSENSUS ON CITY SCHOOLS: HISTORY; Growing Outrage Leads Back to Centralized Leadership". The New York Times.
  5. ^ "The great experiment". The Economist. November 10, 2007. pp. 35–36
  6. ^ Goodnough, Abby (August 23, 2002). "Shortage Ends As City Lures New Teachers". The New York Times.
  7. ^ Herszenhorn, David M. (April 19, 2006). "New York Offers Housing Subsidy as Teacher Lure". The New York Times.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]