Jump to content

Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vula e Dhomës së Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara.

Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara është dhoma e ulët e Kongresit të Shteteve të Bashkuara, me Senatin që është dhoma e sipërme. Së bashku, ato përbëjnë legjislaturën kombëtare dydhomëshe të Shteteve të Bashkuara.[1][2] Dhoma është e ngarkuar me miratimin e legjislacionit federal, të njohur si projektligje; ato që miratohen edhe nga Senati i dërgohen presidentit për nënshkrim ose veto. Kompetencat ekskluzive të Dhomës përfshijnë, inicimin e të gjitha faturave të të ardhurave, shkarkimin e zyrtarëve federalë dhe zgjedhjen e presidentit nëse asnjë kandidat nuk merr shumicën e votave në Kolegjin Zgjedhor.

Mandati i caktuar për anëtarët e Dhomës është për një mandat dyvjeçar të një Kongresi, subjekt i rizgjedhjes çdo dy vjet ose vakant brenda mandatit. Përbërja e Dhomës u krijua nga Neni 1 i Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Dhoma përbëhet nga përfaqësues të cilët, në përputhje me Aktin Uniform të Distriktit të Kongresit, ulen në distrikte kongresi me një anëtar të caktuar për secilin shtet në bazë të popullsisë, siç matet nga regjistrimi i Shteteve të Bashkuara, me çdo distrikt të ketë një përfaqësues, me kusht që secili shtet ka të drejtë për të paktën një përfaqësues. Që nga fillimi i tij në 1789, të gjithë përfaqësuesit janë zgjedhur drejtpërdrejt, megjithëse e drejta e votës fillimisht u kufizua dhe u zgjerua gradualisht, veçanërisht pas ratifikimit të Amendamentit të 19-të dhe Lëvizjes për të Drejtat Civile. Që nga viti 1913, numri i përfaqësuesve votues ka qenë në 435 në përputhje me Aktin e Përpjestimit të vitit 1911. Akti i Riaportimit i vitit 1929 e kufizoi madhësinë e Dhomës në 435. Megjithatë, numri u rrit përkohësisht në vitin 1959 deri në vitin 1963 në 437 kur Alaska dhe Hawaii u pranua në Union.

Për më tepër, pesë delegatë pa të drejtë vote përfaqësojnë Distriktin e Kolumbisë dhe territoret amerikane të Guam, Ishujt e Virgjër të SHBA-së, Komonuelthin e Ishujve Mariana Veriore dhe Samoa Amerikane. Një Komisioner rezident pa të drejtë vote, që shërben për një mandat katër vjeçar, përfaqëson Komonuelthin e Puerto Rikos. Që nga regjistrimi i vitit 2020, delegacioni më i madh ishte Kalifornia, me 52 përfaqësues. Gjashtë shtete kanë vetëm një përfaqësues: Alaska, Delaware, North Dakota, South Dakota, Vermont dhe Wyoming.

Dhoma e Përfaqësuesve mblidhet në krahun jugor të Kapitolit të Shteteve të Bashkuara. Rregullat e Dhomës në përgjithësi trajtojnë një sistem dypartiak, me një parti të shumicës në qeveri dhe një parti të pakicës në opozitë. Kryesuesi është Kryetari i Dhomës, i cili zgjidhet nga anëtarët e saj. Drejtuesit e tjerë të katit zgjidhen nga Grupi Demokratik ose Konferenca Republikane, në varësi të cilësdo parti ka më shumë anëtarë me të drejtë vote.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The House Explained | house.gov". www.house.gov (në anglisht). Marrë më 2023-12-10.
  2. ^ "House of Representatives | Definition, History, & Facts | Britannica". www.britannica.com (në anglisht). 2023-12-08. Marrë më 2023-12-10.