Dick Marty

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dick Marty (2007).jpg

Dick Marty (i lindur më 7 janar 1945 në Sorengo) është një politikan zviceran (FDP.The Liberalët) dhe ish-prokurori i shtetit i kantonit të Ticino. Ai është anëtar i Këshillit Zviceran të Shteteve (nga viti 1995), dhe është një ish-anëtar i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës.


Arsim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marty mban një doktoraturë në drejtësi nga Universiteti i Neuchâtel-it. Teza e tij kishte të drejtë, Roli dhe fuqia e gjyqtares së Zvicrës në Zbatimin e Sanksioneve Penale (frëngjisht: Le rol et les pouvoirs du juge SUISSE dans l'aplikimin des sanksionimeve pénales).

Karriera Profesionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Max Planck Institute Nga viti 1972 deri 1975, Marty ka punuar në Institutin Max Planck për të Jashtme dhe të Drejtën Ndërkombëtare Penale në Freiburg, Gjermani, përgjegjës për pjesën mbi ligjin zviceran.

Prokuroria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1975, Marty u propozua prokurorin shtetëror të Ticino, në të cilën pas ai u vuri në dukje posaçërisht për aktivitetet e tij energjike që luftojnë krimin e organizuar dhe drogës. Për arritjet e tij në fushën e legjislacionit të drogës, ai ka marrë në 1987 një Award Nderi i Departamentit të Drejtësisë së Shteteve të Bashkuara dhe një çmim special nderi nga Zyrtarët e Zbatimit të Shoqatës Ndërkombëtare narkotike. Në vitin 1989 ai u zgjodh anëtar i kantonit ekzekutiv në Ticino, ku ai ishte drejtor i departamentit të financave, dhe në 1992 përveç kësaj ka mbajtur postin e presidentit, i cili rrotullohet në mesin e anëtarëve. Në 1995, pas u zgjodh në Këshillin Zviceran të Shteteve të Ticino, ai dha dorëheqjen nga posti i tij ekzekutiv dhe ka punuar që nga kohë të pjesshme si një konsulent juridik dhe ekonomik.

Në Këshillin e Shteteve ai ka qenë anëtar i komisioneve kryesore, duke përfshirë Komisionit të Financave dhe të Ekonomisë dhe Tatimet Komisionit, dhe mori pjesë aktive në marrjen e kushtetutës së re zvicerane përmes parlamentit.

Këshilli i Evropës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1998 ai ka qenë një anëtar i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, ku ai është anëtar i Komitetit të Monitorimit. Ai është gjithashtu i dyti zëvendës-kryetar i Komitetit të Çështjeve Politike, me pozicione të mëtejshme në disa nënkomitete.

Marty ka vepruar si Raportuesi Special për çështje familjare Sociale, Shëndetit dhe Komisionin e Kuvendit në temën e eutanazisë. Raport dhe projekt-rezolutë e tij, botuar në shtator 2003, i bëri thirrje Këshillit të anëtarëve të Evropës për të mbledhur të dhëna empirike mbi vdes asistuar, për të nxitur debatin dhe analizën e provave, dhe të marrin në konsideratë nëse legjislacioni duhet të sillen përpara për mjekët e liruar nga ndjekja penale për të ndihmuar vetëvrasje në kushte të caktuara të rrepta. qëndrimi i tij provoi të diskutueshme dhe raport është kritikuar nga një numër organizatash, të tilla si Federata Botërore e Shoqatave katolike Mjekësore dhe Këshillit skocez mbi Njerëzore Bioetika. John Keown, një profesor i etikës së krishterë në Universitetin Georgetown në Washington, DC, e përshkroi atë si "rrëmujë e zotit Marty" dhe e kritikoi atë për "cektësi" dhe "selektivitet."

Komiteti më pas miratuar një opinion formal të përgatitur nga Kevin McNamara, i cili kritikoi disa nga të gjeturat dhe konkluzionet e Martit dhe e kërkuar për të zëvendësuar thirrje për qeveritë të marrin në konsideratë legjislacionin për të legalizuar ndihmuar që po vdes me një rezolutë për të "APORTI përsëri në Asamblenë Parlamentare për shqyrtim të mëtejshëm" . Amendamentet Meknamara u kritikuar nga ana e tij nga organizata të tilla si Federata Botërore e drejta për Die Shoqëritë.Kritika Keown-së i raportit të Martit u kritikua nga Guy Widdershoven e Universitetit të Mastrihtit.

Raporti i Martit, ndërsa i ndryshuar, u refuzua nga 138 vota në 26. Marty tha se ai shpresonte se çështja do të vijë përpara Kuvendit në të ardhmen.

Në vitin 2005, Marty u emërua për të udhëhequr një hetim nga ana e Këshillit të Evropës në të CIA-s burgjet e supozuara të paligjshme sekrete në Evropë. Marty është duke planifikuar për të përdorur imazhet satelitore dhe shkrimet e aviacionit, në mesin e shumë burime të tjera të informacionit, për të gjetur nëse i "interpretim" të dyshuarve terroristë për torturim të mundshëm, apo burgjet sekrete të paligjshme, kanë ndodhur në ndonjë nga 47 anëtare të Këshillit të Evropës shtete. Këto aktivitete mund të jetë një shkelje e standardeve evropiane të të drejtave të njeriut. Në qershor 2006 Marty lëshoi raportin e tij në emër të Këshillit, të bindur se provat treguan se 14 shtete evropiane kanë ndihmuar në kryerjen e abuzimeve të tilla.

Marty botoi pjesën e dytë të kësaj pune më 8 qershor të vitit 2007, i quajtur Burgjet sekrete dhe transferimet ilegale të të burgosurve që Përfshijnë Këshillit të Shteteve të Evropës anëtare:. Raportit të Dytë .


Artikulli kryesor: vjedhje organeve në Kosovë Më 14 dhjetor 2010, Marty miratoi një raport për miratim në Këshillin e Evropës duke pretenduar trajtimin çnjerëzor të njerëzve dhe vrasjen e të burgosurve me qëllim të largimit dhe trafikimin e paligjshëm të organeve njerëzore në Kosovë, që përfshijnë Hashim Thaçi, kryeministri i Kosovës dhe ish Kosovën udhëheqës i Ushtrisë Çlirimtare politik.

Politikanët kryesorë të Kosovës reagoi ashpër për raportin e Martit. Presidenti i përkohshëm i Kosovës, Jakup Krasniqi, e quajti raportin "racist ndaj shqiptarëve". [13] Kryeministri Thaçi akuzoi Marty për të qenë "një kundërshtar i pavarësisë së Kosovës" dhe e quajti raportin "politikisht të motivuar", "jo i bazuar në fakte", me"Qëllimi për të dëmtuar shtetin e sapo krijuar të Kosovës, imazhin e Kosovës, për të vënë në dyshim procesin e zgjedhjeve, krijimin e institucioneve dhe të ardhmen evropiane të Kosovës". [14] Siç është raportuar nga disa ndërkombëtar, [15] serb, [16] të Kosovës [17] dhe [18] agjencitë shqiptare të lajmeve, në një intervistë për TV Klan shqiptar më 24 dhjetor 2010, Thaçi kërcënuar se do të publikojë një listë të shqiptarëve që bashkëpunuan në dhënien e informacionit për të Dick Marty për këtë raport.

Dik Marti është i martuar dhe ka tri vajza.