Jump to content

Difteria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Difteria është sëmundje e rëndë ngjitëse që shfaqet me pezmatim të grykës, të mukozës së fytit e të hundës dhe prek zakonisht të vegjlit. Emërtimet popullore për shenjat e kësaj sëmundje janë fyti i keq dhe gryka e bardhë.[1]

Kjo sëmundje përhapet nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejt me përsonin e sëmurë, stërpikave të pështymës që ai i nxjerrë nga goja dhe përmes sendeve që i ka përdorur i sëmuri (gota e ujit, luga, pjata, lodra, fletorja, lapsi etj.).


Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980