Dik Fosberi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ne lojrat e vitit 1968 Dick Fosberi, sportist boteror ofroi nje surpriz. Gjate kercimit ia ktheu shpinen thupres dhe keshtu ai fitoi medaljen e arte olimpike me rezultat 224 cm. Nga atehere teoricientet kercimin e vendosen ne fokusin shkencor dhe perfunduan: teknika Fosberi ka perparsi biomekanike ndaj teknikave te tjera dhe nga atehere e deri ne ditet e sotme te gjithe kercyesit e zbatojne kete teknike. Rekordin aktual prej mashkujve e mban Soto majer 245 cm kurse prej femrave e mban rusja Stvanska Konstadinova.