Dinastia Argeade

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Argeadet kanë qenë Dinasti në pushtet të Maqedonisë nga vitet përafërsisht 800-310 para e.s. Edhepse Argaios si themelues së Dinastisë vlene, supozohet që edhe sunduesit para tij kanë qenë te te njëjtës Dinasti. Kohepaskohe në kohen 399-393 para e.s. dhe 368–365 para e.s. kanë sundue edhe të tjerë, qe nuk i kanë takuar kësaj dinastie (shiko listën).

Lista e Dinastisë Argeade[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(Kohnat e sundimit të mbreteve të mëhershëm nuk asht sakte e njohtun.)
Emri           Koha e mbretnimit
----           -----------------
Karanos         778 – 750 para e.s.
Koinos          750 – 738 para e.s.
Tyrimmas         738 – 700 para e.s.
Perdikkas        700 – 678 para e.s.
Argaios         678 – 640 para e.s.
Philipp I.        640 – 602 para e.s.
Aeropos I.        602 – 576 para e.s.
Alketas I.        576 – 547 para e.s.
Amyntas I.        547 – 498 para e.s.
Alexander I.       498 – 454 para e.s.
Alketas II.       554 – 448 para e.s.
Perdikkas II.      448 – 413 para e.s.
Archelaos I.       413 – 399 para e.s.
Orestes         399 – 396 para e.s.
Amyntas II., i vogli   393 - para e.s.
Amyntas III.       393 dhe 392 – 370 para e.s.
Alexander II.      370 – 368 para e.s.
Perdikkas III.      365 – 359 para e.s.
Amyntas IV.       359 – 356 para e.s.
Philipp II.       359 – 336 para e.s.
Alexander III. i madhi  336 – 323 para e.s.
Philipp III. Arrhidaios 323 – 317 para e.s.
Alexander IV. Aigos   323 – 311/310 para e.s.