Dinastia Bagrationi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Bagrationi" është një dinasti mbretërore që sundoi në Gjeorgji nga Mesjeta deri në fillim të shekullit të 19-të, duke qenë një nga dinastitë më të vjetra sunduese krishterë në botë. Emri "Bagrationi" në përdorimin modern ndonjëherë helenizohet dhe përmendet si "Bagratidët Gjeorgjian" (ose "Bagrations" në anglisht), duke shprehur kualitetin e tyre për t'u bërë një nga familjet më të ndjeshme në historinë e Gjeorgjis.

Origjina e dinastisë Bagratidësh është e diskutueshme. Bagratidët e hershëm gjeorgjian fituan Principatën e Iberisë përmes martesës dinastike pasi pasuan dinastinë Chosroid në fund të shekullit të 8-të. Në 888, Adarnase IV i Iberisë rivendosi monarkinë gjeorgjiane; politika të ndryshme vendase u bashkuan më pas në Mbretërinë e Gjeorgjisë, e cila lulëzoi nga shekulli i 11-të deri në shekullin e 13-të. Kjo periudhë kohore, veçanërisht mbretërimi i Davidit IV Ndërtuesi (1089–1125) dhe i stërmbesës së tij Tamarës së Madhe (1184–1213) përuruan Epokën e Artë Gjeorgjiane në historinë e Gjeorgjisë, një periudhë qe është konsideruar si epokën më të madhe të Gjeorgjisë. Kjo periudhë kohore ishte e shquar për zhvillimet artistike, arkitekturale, literare dhe politike, duke përfshir edhe luftën kundër Selxhdhive Osmane dhe Perandorisë Bizantine. Kjo epokël u karakterizua nga mbretër qe ishin të paturit, të mira, të mençur dhe të pashpirt, të cilat ndihmuan në lulzimën e Gjeorgjisë si një komb i fortërueshël."

Spekulime dhe debate në lidhje me statusin e tyre. Disa njerëz e shohin dinastinë Bagrationi si një familje fisnike tradicionale, ndërsa të tjerë e shohin si një institucion të vjetër të kaluarës së largët. Megjithatë, duke qenë se Gjeorgjia është një republikë parlamentare dhe nuk ka një sistem monarkik, roli dhe statusi i dinastisë Bagrationi është në pikëpyetje.

Për fat të keq, sfidat politike dhe sociale të Gjeorgjisë së sotme kanë ulur rëndësinë e dinastisë Bagrationi në debatin publik. Megjithatë, ka ende një numër i konsiderueshëm i njerëzve në Gjeorgji që mbajnë respekt të thellë për familjen mbretërore dhe vlerësojnë kontributin e tyre në historinë e vendit. Dhe me rikthimin e demokracisë në vend pas rënies së Bashkimit Sovjetik, ka pasur një riafërmim i interesit për dinastinë Bagrationi dhe historinë e tyre. Kjo ka sjellë përpjekje për rivendosjen e statusit të familjes mbretërore dhe për njohjen e tyre zyrtare nga autoritetet shtetërore.

Në përgjithësi, roli dhe statusi i dinastisë Bagrationi në Gjeorgji janë ende temë e debatit dhe analizës. Ndërkohë që disa e shohin si një pjesë të rëndësishme të trashëgimisë historike të vendit, të tjerë e shohin si një simbol të një periudhe të kaluar. Megjithatë, është e qartë që familia Bagrationi ka një rol të rëndësishëm në historinë dhe kulturën e Gjeorgjisë, dhe do të vazhdojë të jetë subjekt i debateve dhe spekulimeve për të ardhmen e tyre në vend.

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Format më të hershme gjeorgjiane të emrit dinastik janë Bagratoniani, Bagratuniani dhe Bagratovani, të ndryshuar më pas në Bagrationi. Këta emra, si dhe armeni Bagratuni dhe emërtimi modern Bagratid do të thotë 'fëmijët e Bagratit' ose 'shtëpia e/krijuar nga Bagrat', Bagrat është një emër i dhënë me origjinë iraniane. Origjina e dinastisë Bagratid është ende çështje debati midis studiuesve gjeorgjian dhe armenë. Studiuesit gjeorgjianë argumentojnë se Bagrationianët ishin me origjinë gjeorgjiane, ndërsa studiuesit armenë dhe perëndimorë besojnë se ata janë një degë e Bagratunëve armenë. Njihet gjithashtu se pjesa e madhe e studiuesve gjeorgjian kanë besimin se dinastia u formua në Gjeorgji, ndërsa studiuesit armenë besojnë se ajo u formua në Armeni. Kjo diskutim ndjek qindra vjet, por ende nuk ka një pëlqim të plotë për njërën prej dy teoriave. Kjo debat është i lidhur ngushtisht me nacionalizmin dhe identitetin kombetar në Gjeorgji dhe Armeni.

Dinastia Bagrationi pretendon prejardhjen nga mbreti biblik dhe profeti David, duke u thënë se ata erdhën nga Izraeli rreth vitit 530 pas Krishtit. Sipas traditës, shtatë vëllezër refugjatë të linjës Davidike u ndanë, ku tre prej tyre u vendosën në Armeni dhe katër të tjerët në Kartli, e njohur edhe si Iberia. Katër vëllezërit në Kartli u martuan me shtëpitë e pushtetit vendas dhe morën disa toka në zotërim të trashëguar. Njëri prej tyre, Guaram, themeloi linjën e Bagrationit pas vdekjes së tij në vitin 532, dhe djalit të tij Bagrat iu referua kjo linjë. Një nga pasardhësit e tij, Guaram, u bë princ kryesor i Iberisë nën protektoratin bizantin dhe mori titullin e Kouropalates në vitin 575. Kështu, sipas versionit të kësaj tradite, dinastia Bagrationi filloi dhe sundoi deri në vitin 1801.

Kjo traditë e marrë nga veprat e shkruara të shekujve të kaluar tregon se dinastia Bagrationi ka lidhje të thella me historinë dhe trashëgiminë biblike. Në kohën e sotme, kjo traditë mbetet një pjesë e rëndësishme e identitetit historik dhe kulturor të Gjeorgjisë dhe familjes mbretërore Bagrationi. Në këtë mënyrë, ndërkombëtarisht njihet dhe vlerësohet roli i tyre si frymëzues dhe mbrojtës të trashëgimisë së lashtë të vendit.

Studimet moderne kanë zhvlerësuar prejardhjen biblike të dinastisë Bagrationi dhe kanë arritur në përfundimin se ata u degëzuan nga dinastia armene e Bagratidëve. Cyril Toumanoff, një historian i njohur, ka identifikuar se dega gjeorgjiane e Bagrationi u degëzua nga dinastia armeniane pas një kryengritje të dështuar kundër sundimit arab në vitin 775. Adarnase, babai i Vasakut, kaloi në Kartli pas kësaj ngjarje dhe pasi djali i tij, Ashot I, fitoi Principatën e Iberisë në vitin 813, themeloi dinastinë mbretërore të fundit të Gjeorgjisë.

Prandaj, legjenda e origjinës davidike të Bagrationi ishte një zhvillim i pretendimeve të mëparshme të dinastisë armene. Kjo legjendë përkatësisht ndihmoi në ruajtjen e legjitimitetit të dinastisë Bagrationi dhe u bë një shtyllë kryesore ideologjike e sundimit të tyre në Gjeorgjinë që zgjati për mijëvjeçare. Kjo shpjegon se si miti i origjinës së tyre biblike ka qenë një pjesë e rëndësishme e narrativës së dinastisë Bagrationi dhe ka ndihmuar në qëndrueshmërinë e tyre në pushtet.

Kjo zbulim i ri i prejardhjes së dinastisë Bagrationi është një ndryshim i rëndësishëm në kuptimin e historisë së tyre dhe ka ndikuar në perceptimin tonë të tyre si familje mbretërore. Edhe pse legjenda e origjinës davidike është e shtjelluar për dekada, hulumtimet më të reja tregojnë një histori të ndryshme për familjen mbretërore Bagrationi të Gjeorgjisë.

Studimet e Cyril Toumanoff kanë sugjeruar se dega e parë gjeorgjiane e Bagratidëve mund të gjurmohet qysh në shekullin e 2-të pas Krishtit, kur ata u raportuan se sundonin mbi mbretërinë e Odzrkhe në atë që tani është Gjeorgia jugore. Kjo linjë, e njohur si Bivritianis në regjistrat mesjetare, zgjati deri në shekullin e 5-të pas Krishtit. Megjithatë, ata nuk mund të konsiderohen si paraardhësit e drejtpërdrejtë të Bagratidëve të mëvonshëm, të cilët u rivendosën si autoriteti mbretëror në Gjeorgjinë.

Pavle Ingorokva, një historian tjetër, ka sugjeruar se Bagrationit ishin një degë e dinastisë Pharnavazid të Mbretërisë së Iberisë. Kjo teori e propozuar nga Ingorokva tregon se Bagrationit kanë pasur rrënjë të thella në historinë e Gjeorgjisë dhe mund të kenë ndërvepruar me dinastitë e tjera të hershme të vendit.

Kështu, historia e dinastisë Bagrationi fillon në shekullin e 8-të, me qëndrueshmërinë e tyre të autoritetit mbretëror në Gjeorgjinë që u shfaq në kohët e fundit të shkurtëra të historisë së tyre. Hulumtimet e fundit kanë sjellë dritë mbi prejardhjen dhe rrugën e tyre të përparimit, duke treguar lidhjet e tyre me dinastitë dhe ngjarjet historike nëpër të cilat ata kaluan.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinastia e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Davidi III i Taos i përshkruar në një basoreliev nga Manastiri Oshki

Familja Bagrationi mori rëndësi gjatë kohës së rrëzimit të monarkisë gjeorgjiane (Iberia Kaukaziane) nën Perandorinë Persiane Sasanide në shekullin e 6-të, ndërsa familjet princërore vendase u përballën me sulmet arabe. Ngritja e dinastisë së re u lehtësua nga shembja e dinastive të mëparshme si Guaramidët dhe ndoshta zhdukja e Chosroidëve, të cilët u martuan me gjerësi në familjen Bagrationi, si dhe nga preokupimi i Perandorisë Arabe me luftërat dhe konfliktet e tyre me Perandorinë Bizantine. Edhe pse sundimi arab nuk u mundësoi atyre një pozicion të fortë në kryeqytetin e lashtë Tbilisi dhe në Kartli lindor, Bagrationit ruajtën dominimin e tyre në Klarjeti dhe Meskheti dhe, nën mbrojtjen bizantine, zgjeruan zotërimet e tyre në drejtim të jugut në marshimet armene verilindore për të formuar një sferë të madhe politike, e njohur si Tao-Klarjeti në historinë moderne.

Në vitin 813, dinastia e re Bagrationi fitoi titullin trashëgues të princit kryesues të Iberisë (Kartli) me Ashot I, ndonëse Perandori i Bashkimit Bizantin i akordoi atij vendin kourapalates. Kjo periudhë ishte e rëndësishme për dinastinë Bagrationi si fillimi i ndërtimeve dhe zgjerimit të tyre, duke treguar se si ata u arritën të ruajnë pozicionin e tyre në Gjeorgjinë ndaj sunduesve të jashtëm dhe rivalëve vendas.

Përderisa monarkia gjeorgjiane u ristabi, tokat gjeorgjiane mbetën të ndara midis autoriteteve të kundërta, me Tbilisin nën kontrollin e arabëve. Djemtë dhe nipërit e Ashot I themeluan tre degë të veçanta - linjat e Kartli, Tao dhe Klarjeti - shpesh duke përbaltur njëri-tjetrin dhe sundimtarët fqinjë. Linja e Kartli bëri dominimin; në vitin 888, me Adarnase I, ata rivendosën autoritetin mbretëror të lashtë të Iberisë që prej vitit 580. Pasardhësi i tij, Bagrat III, ishte në gjendje të konsolidonte trashëgiminë e tij në Tao-Klarjeti dhe Mbretërinë Abkhaziane, veçanërisht përmes diplomacisë dhe pushtimeve të tij energjik të udhëhequra nga mësuesi i tij David III i Taos.

Bagrat III fitoi një numër të madh të betejave dhe triumfoi në konkurrencë me sundimtarët e tjerë për territor dhe autoritet në rajon. Mbrojtja e trashëgimisë së tij në territorin e Tao-Klarjeti dhe Mbretërinë Abkhaziane tregoi aftësinë e tij si një udhëheqës i shquar dhe diplomat i pjekur. Kjo periudhë ishte e rëndësishme për rrugën e dinastisë Bagrationi drejt patundshme në pushtet dhe autoritet në rajon.

Mosha e artë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbreti David IV i Gjeorgjisë

Kjo monarki e bashkuar, e cila u përball me sfidat nga Perandoria Bizantine dhe Selxhuket gjatë shekullit të 11-të, arriti të ruante pavarësinë e saj nën udhëheqjen e Davidit IV Ndërtuesit (1089–1125). Davidi IV i dorëzojë sulmet e Selxhukeve dhe arriti të bashkonte Gjeorgjinë, duke rivendosur kontrollin e Tbilisit në vitin 1122. Me rënie pushtetit bizantin dhe shpërbërjen e Perandorisë Selxhuke, Gjeorgjia u bë një nga kombet më të shquar të Lindjes së Krishterë, duke krijuar një perandori pan-Kaukaziane që shtrihej nga Kaukazi i Veriut në veri, në Iran dhe në lindje në Azinë e Vogël në shtrirjen e saj më të madhe. Kjo periudhë e vlefshme në historinë e Gjeorgjisë tregoi aftësinë e udhëheqjes së Davidit IV për të mbrojtur dhe zgjeruar lirisht territorin dhe autoritetin e tij, duke e bërë Gjeorgjinë një fuqi të rëndësishme në Lindjen e Mesme.

Edhe pse pati disa konflikte të brendshme dhe mosmarrëveshje dinastike gjatë historisë së mbretërisë, Gjeorgjia vazhdoi të përparonte gjatë pushtetit të mbretëreshës Tamarës së Madhe (1184–1213), e cila shquhej për udhëheqjen e saj të fuqishme dhe për sukseset e saj në politikë dhe ushtri. Pas vdekjes së mbretit Gjergj III, linja mashkullore u shua dhe dinastia vazhdoi përmes martesës së Tamarës me princin Alan David Soslan, i cili ishte i prejardhjes Bagratide.

Tamarja e Madhe shquhet për qeverisjen e saj stabilizuese dhe për zgjerimin e influencës së Gjeorgjisë në rajon. Ajo ishte një udhëheqëse e përparuar dhe një mbrojtëse e fuqishme e shtetit gjeorgjian. Martesa e saj me princin Alan David Soslan ishte një hap i rëndësishëm për trashëgiminë e dinastisë Bagrationi dhe për fuqizimin e sundimit të tyre në vend. Kështu, gjatë kohës së Tamarës së Madhe, Gjeorgjia arriti një periudhë të madhe progresi dhe prosperiteti, duke e bërë një fuqi të rëndësishme në Lindjen e Mesme në atë kohë.

Rënia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pushtimet e Khwarezmians në vitin 1225 dhe të Mongolëve në vitin 1236 nënshtruan Gjeorgjinë nën sundimin e tyre dhe përfunduan "epokën e artë" të vendit. Lufta kundër pushtimeve mongole solli një situatë të përgjithshme kaotike në Gjeorgji, ku u krijua një diarki me një degë anësore të dinastisë Bagrationi që mbajti kontroll mbi Gjeorgjinë Perëndimore, e njohur si Imereti.

Në mesin e kaosit që pasoi, periudha e shkurtër e ribashkimit u shënuar nga George V Brilliant (1299–1302, 1314–1346), por pushtimet e Timurit në shekullin e 14 e goditën rëndë mbretërinë gjeorgjiane. Pas disa dekadash, uniteti i Gjeorgjisë u shkatërrua përfundimisht nga rivaliteti midis dy federatave turko-mongole, Kara Koyunlu dhe Ak Koyunlu. Në vitin 1490/91, monarkia e mëparshme u copëtua në tre mbretëri të pavarura - Kartli në Gjeorgjinë qendrore, Kakheti në lindje dhe Imereti në perëndim, secila e udhëhequr nga një degë rivale e dinastisë Bagrationi. Gjithashtu, ka pesë principata gjysmë të pavarura - Odishi, Mingrelia, Guria, Abkhazia, Svaneti dhe Samtskhe - të dominuara nga klanet feudale lokale. Kjo situatë e fragmentuar dhe e zhytur në rivalitete feudale vonoi përpjekjet për rikthim të njësisë së plotë të Gjeorgjisë.

Gjatë tre shekujve pasardhës, sundimtarët gjeorgjianë e ruajtën një lloj autonomie të rrezikshme si nenështetas nën sundimin e perandorive osmane turke, persiane safavide, afsharide dhe qaxhare, megjithatë shpesh ata shërbenin si marioneta në duart e suzerenëve të tyre të fuqishëm. Për të siguruar investime nga suzerenët e tyre, shumë sundimtarë gjeorgjianë u konvertuan në fenë islame në këtë periudhë. Për të fituar favor nga suzerenët e tyre, shumë sundimtarë gjeorgjianë u konvertuan në Islam.

Në këtë periudhë, shumë individë të familjes mbretërore dhe fisnikëria gjeorgjiane u zgjodhën për role administrative të rëndësishme brenda perandorive Safavide. Anëtarë të dinastisë Bagrationi që ishin myslimanë shërbyen si prefektë të kryeqytetit mbretëror Safavid të Isfahanit për një periudhë të gjatë që zgjati mbi 100 vjet, nga viti 1618 deri në vitin 1722. Edhe pse ulur në Kartli në fillim të viteve 1630, Rostom Khan ka shërbyer si prefekt i Isfahanit për 40 vjet. Ai gjithashtu emëroi zëvendës për ta përfaqësuar atë në kryeqytetin safavid. Kjo tregon një taktikë e shpesh shfrytëzuar nga sundimtarët gjeorgjianë për të siguruar pozita të rëndësishme nën perandoritë e huaja në këmbim të besimin e tyre dhe lojalitetin ndaj suzerenit.

Për shkak të pjesëmarrjes së pandërprerë në luftën civile, linja e Imeretit pësoi një histori të ndërprerur dhe me shumë shkëputje. Mbretëria e Imeretit u shpëtua relativisht nga sulmet e suzerenëve osmanë, ndërsa Kartli dhe Kakheti u nënshtruan sundimtarëve persë në një mënyrë të ngjashme. Përpjekjet e tyre për të shkatërruar mbretëritë e tyre vasale ishin të kota, dhe dy monarkitë e Gjeorgjisë Lindore mbijetuan për të ribashkuar në vitin 1762 nën mbretin Erekle II.

Mbreti Erekle II i bashkoi linjat kaketike dhe kartliane në vetën e tij, duke sjellë një bashkim të ndërlikuar në Gjeorgjinë Lindore. Linja kartliane e Imeretit mbijetoi me prejardhje mashkullore në degën e Mukhranelit që nga viti 1658. Ky bashkim i linjave të ndryshme të dinastisë Bagrationi nën udhëheqjen e mbretit Erekle II ka qenë një moment kyç në historinë e Gjeorgjisë, duke sjellë një periudhë relativisht më stabile dhe të bashkuar në vend.

Monarkët e fundit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Erekle II, mbret i mbretërive gjeorgjiane lindore të Kakheti dhe Kartli-Kakheti

Në vitin 1744, Erekle II dhe babai i tij Teimuraz II u dhanë përkatësisht mbretëritë e Kakheti dhe Kartli nga sundimtari i tyre Nader Shah, si një shpërblim për besnikërinë e tyre. Pas vdekjes së Nader Shahut në vitin 1747, Erekle II dhe Teimuraz II shfrytëzuan kaosin dhe shpallën pavarësinë e tyre. Në vitin 1762, pas vdekjes së Teimuraz II, Erekle II trashëgoi tronin e Kartli dhe bashkoi dy mbretëritë në një unifikim personal si Mbretëria e Kartli-Kakhetit. Kjo e bëri atë sundimtarin e parë gjeorgjian që udhëhoqi një Gjeorgji Lindore të bashkuar politikisht pas tre shekujsh.

Në atë kohë, Karim Khan Zand kishte fituar pushtetin në Perandorinë Iraniane. Erekle II shpejt e njohu zbatimin e tij kombëtar dhe ia dorëzoi formalisht nënshtrimin e tij si sundimtari i ri iranian. Megjithatë, në praktikë, ai mbeti relativisht autokton gjatë gjithë periudhës së sundimit të dinastisë Zand. Erekle II u bë një figura shumë e rëndësishme në historinë e Gjeorgjisë, duke vepruar në interes të vendit të tij dhe ruajtjes së pavarësisë së tij nën ndikimin e perandorisë iraniane.

Erekle II, njohur edhe si Herkuli, arriti një shkallë stabiliteti në Kartli-Kakheti dhe vendosi hegjemoninë politike në Transkaukazinë lindore. Në Traktatin e Georgievsk të vitit 1783, ai vendosi mbretërinë e tij nën mbrojtjen e Perandorisë Ruse. Megjithatë, Rusia dështoi të ofronte ndihmë kur sundimtari pers Agha Mohammad Khan Qajar pushtoi dhe shkatërroi Tbilisin në vitin 1795. Qëllimi i tij ishte të rivendoste sundimin tradicional të Persisë mbi rajonin dhe të detyronte Gjeorgjinë të ndërpresë lidhjet me Rusinë. Kjo pushtim i persit shkaktoi një moment të vështirë për Erekle II dhe Gjeorgjinë Lindore. Edhe pse ishin nën mbrojtjen e Rusisë, ende nuk ishin të sigurt nga agresioni i Persisë. Erekle II vuajti nga këto konflikte dhe nënshtrimi i Tbilisit ishte një goditje e rëndë për autoritetin e tij. Megjithatë, ai vazhdoi të luftojë për pavarësinë dhe të mbrojë vendin e tij ndaj presionit të jashtëm. Erekle II mbetet një figurë e rëndësishme në historinë e Gjeorgjisë për përpjekjet e tij për të siguruar pavarësinë dhe stabilitetin në kohët e vështira politike dhe ushtarake.

Pas vdekjes së Erekle II në vitin 1798, djali dhe pasardhësi i tij, Mbreti George XII, kërkoi mbrojtjen e Perandorisë së Pali I të Rusisë. Kjo kërkesë për ndihmë u shtyu Pasardhësin të ndërhynë në grindjen e ashpër dinastike mes shumë bijve dhe nipërve të Erekle që ishin në fuqi pas vdekjes së tij. Perandori Pali I i Rusisë ofroi të përfshinte Mbretërinë e Kartli-Kakhetit në perandorinë ruse, duke i dhënë një shkallë të caktuar autonomie brenda perandorisë. Në vitin 1799, ushtria ruse marshoi drejt Tbilisit, duke filluar negociatat për kushtet e aneksimit të territorit. Megjithëse negociatat ishin ende eshte në proces, Perandori Pali I nënshkroi një manifest më 18 dhjetor 1800, duke shpallur aneksimin e Kartli-Kakhetit në Perandorinë Ruse në një mënyrë të pakushtëzuar dhe të njëanshme. Kjo shpallje u mbajt e fshehtë deri në vdekjen e Mbretit George më 28 dhjetor. Edhe pse djali i tij, Tsarevich Davit, ishte njohur si trashëgimtar i dukshëm nga Perandori Pali më 18 prill 1799, pranimi i tij si mbret pas vdekjes së babait të tij nuk u njoh në praktikë. Kjo periudhë shënonte një përfundim të rëndësishëm për historinë e Kartli-Kakhetit, duke e futur atë nën sundimin e Perandorisë Ruse.

Më 12 shtator 1801, Perandori Aleksandri I i Rusisë zyrtarisht ripohoi vendosmërinë e Palit, duke rrëzuar dinastinë Bagrationi nga fronin gjeorgjian. Edhe pse disa nga princat Bagrationi u bënë rezistencë aneksimit rus, duke u angazhuar në përvoja rebeluese, një shumicë e tyre u arrestuan dhe u dëbuan nga Gjeorgjia. Kjo shënon një moment të rëndësishëm në historinë e Gjeorgjisë, ku sundimi rus i vuri fund pavarësisë së vendit dhe shkrirjes së tij në Perandorinë Ruse.

Pas zhvillimeve të 1801, Gjeorgjia u bë një pjesë e Perandorisë Ruse dhe përjetoi një periudhë të ndryshimeve dhe tranformimeve të mëtejmë nën sundimin rus. Princat Bagrationi u detyruan të largohen dhe përbaltën përpara forcës së pushtuesve rusë. Ndërkohë, popullsia gjeorgjiane vazhdoi të përballonte sfida dhe kundërshtime ndaj Perandorisë Ruse, duke ruajtur gjallë ndjenjat e pavarësisë dhe identitetin kombëtar, edhe pse nën kushtet e pushtimit. Kjo periudhë shënonte një kapitull të ri në historinë e Gjeorgjisë dhe influencon ende aktualisht kontekstin politik dhe kulturor të vendit.

Sundimi i Shtëpisë së Imeretëve përfundoi brenda një dekade më vonë. Më 25 prill 1804, Mbreti i Imeret Solomon II, i cili ishte nominalisht një vasal osman, pranoi të nënshkruante Konventën e Elaznaurit me Rusinë, me kushte të ngjashme me Traktatin e Georgievsk. Megjithatë, forcat ruse e rrëzuan Solomonin nga fron më 20 shkurt 1810. Përpiqur gjatë një rebelimi të mëvonshëm për të rikthyer pushtetin, ai vdiq në mërgim në Trabzon, Turqia Osmane, në vitin 1815.

Sundimi rus mbi Gjeorgjinë u njoh përfundimisht në traktatet e ndryshme të paqes me Iranin dhe osmanët, dhe territoret e mbetura gjeorgjiane gradualisht u përvetësuan nga Perandoria Ruse gjatë gjysmës së parë të shekullit të 19-të. Kjo periudhë ishte e dominuar nga ndërhyrja ruse në rajon dhe përpjekjet për të zgjeruar interesat e tyre në Gadishullin e Kaukazit. Gjeorgjia përjetoi një tranzicion të vështirë dhe ndryshime të mëdha politike dhe sociale gjatë kësaj periudhe, duke u përballur me trazira dhe sfida të shumta nën sundimin e Perandorisë Ruse.

Bagrationi në Rusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeneral Pyotr Bagration

Në Perandorinë Ruse, Bagrationët u ngarkuan me një rol të rëndësishëm në jetën politike, ushtarake dhe kulturore të vendit. Princi Pyotr Bagration dhe vëllai i tij Princi Roman Bagration ishin dy nga anëtarët më të shquar të familjes së Bagrationëve.

Princi Pyotr Bagration ishte një nga gjeneralët më të shquar rusë dhe u bë një hero i Luftës Patriotike të 1812 kundër përforcave Napoleoniene. Ai shquhej për guximin dhe strategjinë e tij në betejat e rëndësishme të kohës. Vëllai i tij, Princi Roman Bagration, gjithashtu fitoi vlerësime të larta për shërbimet e tij si gjeneral rus, veçanërisht në Luftën Ruso-Persiane dhe hyrjen e tij të parë në Jerevan në 1827.

Princi Roman Bagration gjithashtu njihet për patronazhin e tij të artit, letërsisë dhe teatrit në rajonin e Tbilisit. Teatri i tij i shtëpisë u konsiderua si një nga më të mirët në Kaukaz. Djali i tij, Princi Pyotr Romanovich Bagration, mori rol të rëndësishëm si guvernator i rajonit Tver dhe më pas si guvernator i përgjithshëm i provincave baltike. Ai gjithashtu u bë një inxhinier metalurgjik i njohur për kontributet e tij në zhvillimin e cianidimit të arit në Rusi.

Princi Dmitry Petrovich Bagration ishte gjeneral rus i njohur që luftoi në Luftën e Parë Botërore në ofensivën Brusilov dhe më pas u bashkua me Ushtrinë e Kuqe. Familja Bagration ka lënë një trashëgimi të rëndësishme në historinë e Rusisë, duke kontribuar në shërbimin ushtarak, kulturën dhe inovacionet industriale të vendit në periudhën e tyre të aktivitetit.

Shumica e familjes Bagrationi u detyrua të largoheshin nga Gjeorgjia pas pushtimit të Tbilisit nga Ushtria e Kuqe në vitin 1921. Ky pushtim shënoi përfundimin e pavarësisë së shkurtër së Republikës Demokratike të Gjeorgjisë dhe fillimin e një periudhe të panjohur të sundimit sovjetik në vend.

Pas pushtimit sovjetik, shumë anëtarë të familjes Bagration u larguan nga vendi dhe u shpërngulën në vende të tjera për të shpëtuar nga persekutimet dhe represionet politike të regjimit komunist. Kjo ishte një kohë e vështirë për Gjeorgjinë dhe për familjet aristokrate të vendit, si Bagrationët, që humbën privilegjet dhe pozitat e tyre pas ardhjes së pushtetit sovjetik.

Megjithatë, pavarësisht largimit të shumicës së familjes Bagration nga Gjeorgjia në këtë periudhë, ata mbeten një pjesë e rëndësishme e historisë dhe trashëgimisë kulturore të vendit. Familja Bagration ka lënë një ndikim të thellë në historinë e Gjeorgjisë dhe është ende një pjesë e rëndësishme e kujtesës popullore dhe trashëgimisë kombëtare të vendit.

Dega Mukhrani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtëpia e Mukhranit është një degë më e lartë patrilineare e dinastisë Bagrationi, që ka prejardhjen drejtpërdrejt nga Mbreti Konstandini II i Gjeorgjisë. Fillimisht një degë kadete e ish-Shtëpisë Mbretërore të Kartlit, ata u bënë brezi më i vjetër gjenealogjik i familjes Bagrationi në fillim të shekullit të 20-të. Edhe pse kjo degë e vjetër e kishte humbur sundimin e Kartli-t deri në vitin 1724, ata mbajtën Principatën e Mukhranit deri në aneksimin e saj nga Rusia, së bashku me Kartli-Kakhetin në vitin 1800.

Shtëpia e Mukhranit ka ruajtur trasat e familjes Bagrationi dhe ka qenë një ndër degët më të ndjekura të dinastisë në historinë e Gjeorgjisë. Për shumë kohë, ata kanë qenë një simbol i trashëgimisë dhe pavarësisë së popullit gjeorgjian. Edhe pse nëpërmjet aneksimi nga Rusia, disa nga pronat dhe privilegjet e tyre u larguan, Shtëpia e Mukhranit ende ka një rol të rëndësishëm në identitetin historik dhe kulturor të Gjeorgjisë.

Dhe kjo degë e dinastisë Bagrationi vazhdon të jetë një pjesë e rëndësishme e historisë dhe trashëgimisë së vendit, duke mbajtur gjallë traditat e lashta dhe trashëgiminë e tyre nëpërmjet brezave. Shtëpia e Mukhranit përfaqëson një pjesë të rëndësishme të trashëgimisë aristokratike dhe kulturore të Gjeorgjisë, dhe është një nga familjet më të njohura dhe të respektuara në historinë e vendit.

Degë e familjes Bagrationi, si Shtëpia e Mukhranit, ka lidhje të rëndësishme me disa nga shtëpitë mbretërore dhe të njohura të Europës, përfshirë Shtëpinë e Borbonit, Shtëpinë e Wittelsbach, Shtëpinë e Habsburg-Lorraine dhe Shtëpinë e Romanov. Për shembull, Princesha Leonida Georgievna Bagration-Moukhransky u martua me Vladimir Cyrillovich, Duka i Madh i Rusisë, dhe u bë nëna e një prej pretenduesve të trashëgimisë së Shtëpisë së Romanov, Maria Vladimirovna, Dukeshës së Madhe të Rusisë.

Shumica e shtëpive mbretërore dhe jo mbretërore në botë njohin pretendimin e Princit Davit për Kryesinë e Shtëpisë Mbretërore të Gjeorgjisë. Princi Davit Bagrationi është shpallur si kryetar i shtëpisë mbretërore të Gjeorgjisë nga shumë autoritete të njohura dhe familjet mbretërore të botës.

Këto lidhje dhe mbështetje nga familjet mbretërore të Europës tregojnë për rëndësinë dhe vendin e rëndësishëm që familja Bagrationi ka në skenën aristokratike dhe mbretërore botërore. Trashëgimia e tyre historike dhe lidhjet e tyre me familjet mbretërore të tjera dëshmojnë për statusin e tyre të respektuar dhe të njohur si një nga dinastitë më të rëndësishme dhe të vjetra në historinë e Europës.

Në vitin 1942, Princi Irakli (Erekle) Bagrationi-Mukhraneli, i degës gjenealogjikisht të lartë të dinastisë Bagrationi, shpalli veten kreun e Shtëpisë Mbretërore të Gjeorgjisë. Ai themeloi Unionin e Tradicionalistëve Gjeorgjian në mërgim. Gruaja e tij e dytë, Maria Antonietta Pasquini, e bija e Ugo, Konti di Costafiorita, i lindi një djalë dhe trashëgimtar, por vdiq në lindje në shkurt të vitit 1944.

Në gusht të vitit 1946, Princi Irakli u martua me Princeshën María Mercedes de Baviera y Borbón, një mbesë e mbretit Alfonso XII dhe e bija e Don Fernando de Baviera y Borbón, i cili kishte hequr dorë nga të drejtat e tij mbretërore në Bavari për t'u bërë një foshnjë e natyralizuar në Spanjë. Kjo lidhje tregoi për lidhjet e shtëpisë së Bagrationi me familjet mbretërore të tjera të Europës dhe për rëndësinë e tyre në skenën aristokratike.

Princi Irakli Bagrationi-Mukhraneli ka luajtur një rol të rëndësishëm në ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë dhe traditave të familjes Bagrationi në kohët moderne. Lidhjet e tij me familjet mbretërore të tjera dhe angazhimi i tij në aktivitete politike dhe trashëgimtare tregojnë për rëndësinë e tij si një figurë ndër më të rëndësishmet e dëshmisë së Bagrationi.

Nga fillimi i viteve 1990, anëtarët e vjetër të pasardhësve Bagrationi-Mukhraneli filluan të riktheheshin në Gjeorgji nga Spanja, duke mbyllur periudhën e mërgimit për familjen. Djali i madh i Princit Irakli, Princi Georgi Bagrationi-Mukhraneli, u njoh zyrtarisht nga qeveria dhe liderët e kishës kur solli eshtrat e babait të tij nga Spanja për të pushuar përbri paraardhësve të tij në Katedralen Svetitskhoveli në Mtskheta në vitin 1995, dhe pastaj u transferua në Tbilisi në 2005, ku më pas edhe vdiq.

Djali i Princit Georgi, Princi Irakli (Erekle), i lindur në vitin 1972, u zhvendos në Princi Davit Bagrationi, i cili u lind në vitin 1976. Princi Irakli ia shtyu pretendimin e tij dinastik vëllait të tij më të vogël, Princi Davit. Princi Davit, i cili u kthye në Tbilisi dhe rifitoi shtetësinë gjeorgjiane, u shpall Kryetar i Këshillit Familjar dhe titujve të dinastisë Bagrationi-Mukhraneli.

Kjo kthim në Gjeorgji i anëtarëve të familjes Bagrationi-Mukhraneli dhe ristrukturimi i udhëheqjes dinastike tregojnë për një revolucion në trashëgiminë dhe rolit e familjes në vend dhe shoqëri. Princ Davit Bagrationi tani drejton trashëgiminë dhe titujt e dinastisë në Gjeorgji dhe është një figurë e rëndësishme në jetën politike dhe kulturore të vendit.

Dega Gruzinsky[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linja e Bagration-Gruzinsky, megjithëse gjenealogjikisht më e re se princat e Mukhranit, sundoi mbi mbretërinë e Kakheti dhe pastaj bashkoi dy mbretëritë në një për të formuar mbretërinë e Kartli-Kakheti në vitin 1762. Kjo linjë nuk humbi sovranitetin e tyre deri në aneksimin rus të Gjeorgjisë në vitin 1800.

Pas bashkimit të Kartli dhe Kakhetisë nën mbretërinë e Bagration-Gruzinsky, Gjeorgjia filloi të përballet me ndikimin e rritur rus në rajon. Në vitin 1800, pas një luftë të përgjakshme me Perandorinë Rusë, Gjeorgjia u aneksua dhe u bë një pjesë e Rusisë.

Linja e Bagration-Gruzinsky e mbretërve të Gjeorgjisë vazhdoi të luajë një rol të rëndësishëm në historinë e vendit, sidomos për luftën kundër pushtuesve të huaj dhe për mbrojtjen e identitetit dhe autonomisë së Gjeorgjisë. Trashëgimia e tyre dhe historia e tyre mbeten pjesë e krenarisë kombëtare gjeorgjiane edhe në ditët e sotme.

Princi Nugzar Petrovich Bagration-Gruzinski, i lindur në vitin 1950, është pasardhësi më i vjetër i njohur në linjën e tij patrilineale të mbretit të fundit të Kartli-Kakhetit, George XII. Ai është kreu i degës kaketike të dinastisë Bagrationi-Gruzinski. Megjithëse gjenealogjikisht më i ri se Mukhranelia, linja Bagration-Gruzinski ka qenë e fundit që sundoi një pjesë të Gjeorgjisë pa humbur fronin e një mbretërie gjeorgjiane deri në vitin 1800.

Princi Nugzar Petrovich Bagration-Gruzinski ka qenë një figurë e rëndësishme në historia dhe trashëgimia e Gjeorgjisë, duke përfaqësuar linjën e Bagration-Gruzinski dhe ruajtur traditat historike të familjes. Trashëgimia e tij dhe lidhjet me historinë e njohur të Gjeorgjisë e bëjnë atë një figurë të rëndësishme në shoqërinë gjeorgjiane sot.

Nugzar është një regjisor teatri dhe kinemaje i njohur në Gjeorgji. Babai i tij, Princi Petre Bagration-Gruzinski (1920–1984), ishte një poet dhe autor i njohur i veprës "Kënga e Tiflisit". Kjo veper është një pjesë e rëndësishme e letërsisë dhe kulturës gjeorgjiane dhe ka lënë një gjurë të ndjeshme në historinë letrare të vendit.

Si një personalitet i shquar i kulturës gjeorgjiane, Princi Petre Bagration-Gruzinski kreu një kontribut të rëndësishëm në fushën e poezisë dhe letërsisë. Vepra e tij "Kënga e Tiflisit" është një shënim i rëndësishëm në letërsinë gjeorgjiane dhe ka mbetur një nga veprat më të rëndësishme të autorit në kulturën dhe historinë e vendit.

Nugzar, si një regjisor i talentuar teatri dhe kinemaje, ka vazhduar traditën artistike të familjes së tij dhe ka arritur suksese të shumta në fushën e artit. Përvoja dhe trashëgimia artistike e tij e bën atë një figurë të shquar në skenën kulturore gjeorgjiane dhe ka kontribuar në promovimin e kulturës dhe artit të vendit në nivel ndërkombëtar.

Në këtë rast, Nugzar Bagrationi është duke argumentuar për të caktuar vajzën e tij të madhe, Anën, si trashëgimtare të tij. Në mungesë të një trashëgimari mashkullore të qëndrueshme brenda familjes, Nugzar po bën një argument për të zhvilluar praktikat e trashëgimisë dhe për të lejuar vajzën e tij të jetë trashëgimtare e tij.

Edhe pse trashëgimia tradicionalisht është bazuar në pararendësitë mashkullore, Nugzar po përpiqet të ndryshojë këtë parim dhe të përfshijë një vajzë si trashëgimtare e tij. Ky veprim mund të shërbejë si një shenjë e rëndësisë së barazisë gjinore dhe ndryshimeve në praktikat e trashëgimisë në shoqërinë moderne.

Nugzar mund të jetë duke shpresuar që ky veprim do të ndihmojë në ndryshimin e perceptimeve të kulturës dhe traditave, dhe në përmirësimin e njohurive për barazinë gjinore në rregullat e trashëgimisë. Kjo përfaqëson një lëvizje drejt diversitetit dhe modernizimit në praktikat e trashëgimisë familjare.

Dega Imereti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e trashëgimisë dhe pretendentëve të mundshëm për Mbretërinë e vjetër të Imeretit është e komplikuar dhe e plotë me shumë linja të ndryshme. Në këtë rast, linja mashkullore që zbriste nga Davidi II i Imeretit u shua në vitin 1978 kur vdiq Princi Konstantin Imeretinski dhe la pas tre vajza të vëllait të tij të madh.

Pas vdekjes së Princ Konstantinit Imeretinski në vitin 1978, trashëgimia mashkullore nga linja direkte u shua. Me vdekjen e tij, çështja e suksesi u bë më komplekse dhe u krijua një situatë ku pretendentët për Mbretërinë e vjetër të Imeretit ishin kryesisht vajza të vëllezërve të mëdhenj.

Kjo përfaqëson një ndryshim në praktikat e trashëgimisë, duke e sjellë një sfidë të re për të caktuar trashëgimtarin e duhur për Mbretërinë e vjetër të Imeretit. Si rezultat, ka pasur debate dhe përplasje në lidhje me kush duhet të caktohet si pasardhës i ligjshëm i kësaj trashëgimie dhe kush ka drejtën për ta udhëhequr këtë mbretëri të lashtë. Ky është një nga rastet ku praktikat e trashëgimisë kanë qenë të ndërlikuara dhe kanë ngritur pyetje mbi drejtësinë dhe ligjshmërinë e arritjes së pasardhësisë në një linjë të tillë trashëgimore.

Princi Nugzar Petrovich Bagration-Gruzinski pohon se kryesia e degës së Imeretit, e cila u transferua në fillim të shekullit të 20-të në një degë kadetësh, u shua në vitin 1937 për linjën mashkullore dhe në vitin 2009 për linjën femërore. Kjo transferim i kryesisë së degës së Imeretit ka sjellë një histori të pasaktëshme dhe konfuzion rreth trashëgimisë së Mbretërisë së vjetër të Imeretit.

Pavarësisht pretendimeve të shumta dhe ndërprerjeve në linjat trashëgimore, pyetja e kush është trashëgimtari i duhur i Mbretërisë së vjetër të Imeretit vazhdon të mbetet e pa zgjidhur. Princi Nugzar Petrovich Bagration-Gruzinski po përpiqet të rikthejë kryesinë e degës së Imeretit përmes argumenteve dhe pretendimeve të tij, edhe pse historia e trashëgimisë së kësaj mbretërie është e komplikuar dhe e pasqyron një sërë ndryshimesh në linjat trashëgimore gjatë shekujve.

Kjo situatë tregon se trashëgimia dhe suksesioni në kontekstin e mbretërise së vjetër të Imeretit është një çështje e ndërlikuar dhe e diskutueshme, e cila ka rezultuar në një numër të madh pretendimesh dhe përplasje në lidhje me kush mund të jetë trashëgimtari i duhur i kësaj trashëgimie të lashtë.

Pretendimi i tretë për Mbretërinë e vjetër të Imeretit emëron një degë tjetër që rrjedh nga djali më i vogël natyror i Princit Bagrat. Kjo linjë ka mbijetuar në linjën mashkullore dhe drejtohet nga Princi David Bagrationi (i lindur më 1948). Është e rëndësishme të theksohet që ky Princ nuk duhet të ngatërrohet me adashin e tij më të ri nga dega Mukhrani.

Princi David Bagrationi është një prej pretendetntëve për trashëgiminë e Mbretërisë së vjetër të Imeretit dhe ai udhëheq këtë linjë me qëllim që të rivendosë drejtësinë dhe suverenitetin e kësaj mbretërie të humbur. Pretendimet e tij bazohen në linjën e tij trashëgimore dhe në faktin që ai është djali më i vogël natyror i Princit Bagrat.

Gjatë historisë së trashëgimisë së Mbretërisë së vjetër të Imeretit, linjat trashëgimore kanë ndryshuar dhe janë përplasur shpesh herë. Princi David Bagrationi përfaqëson një nga pretendetntët aktualë për trashëgiminë e kësaj mbretërie të lashtë dhe ai synon të rikthejë trashëgiminë e tij dhe ta mbrojë këtë trashëgimi historike dhe kulturore. Ky pretendim thekson një heronj të vërtetë dhe trajton trashëgimisht aspektin e djemve të ligjshëm të familjes mbretërore të Imeretit.

Irakli Davitis Dze Bagrationi është pretenduesi aktual i trashëgimisë së dinastisë mbretërore Bagrationi të Imeretit në Gjeorgji. Ai është pasardhësi i drejtpërdrejtë mashkullor i mbretërve të Imeretit, duke qenë pasardhësi i drejtpërdrejtë i Aleksandrit V (rreth 1703/4 - mars 1752), i Dinastisë Bagrationi, Mbret i Imeretit (Gjeorgjia perëndimore).

Irakli është djali i David Bragationi dhe Irina Kobakhidze dhe u lind më 10 korrik 1982 në Terjola, Imereti, Gjeorgji. Ai është njohur nga Patriarku i Gjeorgjisë, si dhe Patriarku Ekumenik i Kostandinopojës, si pasardhësi dhe kreu i ardhshëm i Shtëpisë së Bagrationi-Imeretëve. Irakli është njohur edhe nga Unione della Nobiltà Bizantina, organizatë që vepron për të mbrojtur trashëgiminë nobël në perandorinë bizantine.

Roli i Irakli Bagrationi si pretenduesi i trashëgimisë së dinastisë mbretërore Bagrationi të Imeretit i bën atë një figurë të rëndësishme në diskutimet dhe debatet për rivendosjen e monarkisë në Gjeorgji. Ai përfaqëson përpjekjet për të krijuar një unitet kombëtar dhe për të rikthyer një sistem monarkik në vend.

Bashkimi i degëve Bagrationi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vajza e Princit Nugzar, Princesha Ana, e njohur si një mësuese e divorcuar dhe gazetare me dy vajza, u martua me Princin Davit Bagrationi-Mukhraneli më 8 shkurt 2009 në Katedralen Sameba në Tbilisi. Martesa e tyre bashkoi degët Gruzinsky dhe Mukhrani të familjes mbretërore gjeorgjiane dhe për këtë eveniment u bashkuan mjaft spektatorë, zyrtarë dhe diplomatë të huaj, si dhe u pati një mbulim të gjerë në media gjeorgjiane.

Ky bashkim martese ishte një rast i rëndësishëm për familjen mbretërore gjeorgjiane, pasi lajmi i martesës së Princeshës Anës me Princin Davit Bagrationi-Mukhraneli u përpoq të bashkojë dy degët e famshme të Bagrationit në një lidhje familjare. Kjo martesë u ndoq me shumë interes dhe vlerësohej si një hap drejt unitetit mes dy degëve të familjes mbretërore gjeorgjiane.

Rëndësia dinastike e dasmës mes trashëgimtares së Nugzar Gruzinsky dhe trashëgimtarit Mukhrani theksonte se, ndërkohë që trazirat në partitë politike përplasën Gjeorgjinë që nga pavarësia e saj në 1991, Patriarku Ilia II i Gjeorgjisë bëri një thirrje publike në tetor të vitit 2007 për rivendosjen e monarkisë si një rrugë drejt unitetit kombëtar. Ky thirrje i Patriarkut ndez konkurrencën në mes të princave dhe mbështetësve të dinastisë së vjetër për t'i marrë trashëgiminë e fronit që ka qëndruar bosh për dy shekuj.

Një numër politikanësh dhe parti kundërshtuan idenë e një monarkie kushtetuese në Gjeorgji, por debati për trashëgiminë dhe të drejtën e një Bagrationi për fronin u bë i hapur në historianët dhe juristët. Konkurrenca mes princave dhe mbështetësve të dinastisë vazhdon në Gjeorgji dhe është e rëndësishme që një zgjidhje të gjendet në mënyrë paqësore dhe e respektuar për të ardhmen e trashëgimisë së Bagrationit dhe për një unitet kombëtar në vend. Princi Giorgi Bagration Bagrationi do të duhet të udhëheqë në këtë proces dhe të gjejë një zgjidhje të përbashkët për rivalitetin mes degëve të Gruzinsky dhe Mukhraneli.

Në rrethana të tilla, me disa monarkistë që mbështesin pretendimin e degës së Gruzinsky ndërsa të tjerët mbështesin atë të degës së riatdhesuar të Mukhraneli, situata është e kompleksuar për trashëgimtarin e mundshëm të shtëpisë së Bagrationit, Princ Giorgi Bagration Bagrationi. Të dy degët zbresin nga mbretërit mesjetarë të Gjeorgjisë deri te Konstandini II i Gjeorgjisë, i cili vdiq në 1505, dhe vazhdojnë si linja të pandërprera, legjitime mashkullore në shekullin e 21-të.

Për momentin, rivaliteti midis degëve të Gruzinsky dhe Mukhraneli për pretendimin për fronin mund të sjellë sfida dhe debate në komunitetin monarkist të Gjeorgjisë. Është e rëndësishme që të gjejnë një zgjidhje të përbashkët e të bashkëpunojnë për të ruajtur trashëgiminë dhe historinë e familjes Bagrationi në një mënyrë të pajtueshme dhe të respektuar nga të gjithë. Ndërkohë, Princi Giorgi Bagration Bagrationi do të duhet të jetojë me këtë rivalitet dhe të përgatisë për të luajtur një rol vendimtar për të ardhmen e shtëpisë së Bagrationit në Gjeorgjinë moderne

Përveç vëllait të tij të madh të pamartuar, Irakli, Davit është trashëgimtari mashkull i familjes Bagrationi. Babai i nuses së tij është pasardhësi më i vjetër i Bagrationit të fundit që sundoi mbi mbretërinë e bashkuar të Gjeorgjisë Lindore. Martesa midis trashëgimtares së Nugzar Gruzinski dhe trashëgimtarit Mukhrani mund të zgjidhë rivalitetin e tyre për pretendimin për fronin.

Martesa midis trashëgimtares Nugzar Gruzinski dhe trashëgimtarit Mukhrani mund të sjellë përballimin e dy degëve të famshme të Bagrationit. Nëse ata bashkohen në martesë, Princi Giorgi Bagration Bagrationi mund të shërbejë si kuptimi i unionit të tyre dhe të sjellë unitet në familjen Bagrationi. Kjo mund të ndihmojë në zgjidhjen e rivalitetit për pretendimin për fronin dhe të rikthejë njësinë dhe forcën e trashëgimisë së Bagrationit në Gjeorgjinë moderne.

Princi David dhe Princesha Anna, lindën një djalin më 27 shtator 2011, Princ Giorgi Bagration Bagrationi. Princi Giorgi, në personin e tij, potencialisht bashkon pretendimet e dy degëve të famshme Bagration-Gruzinsky dhe Bagration-Mukhraneli. Nëse asnjë princ tjetër Bagrationi nuk lind në degën Gruzinsky ose Mukhraneli, ai, me prejardhje nga parësia, do të jetë trashëgimtari mashkull i Shtëpisë së Bagrationi dhe trashëgimtari i përgjithshëm i George XIII të Kartli-Kakheti, nëse ai mbijeton të gjithë anëtarët e tjerë aktual të familjes Bagrationi.

Princ George Bagration Bagrationi ka një rol të rëndësishëm si pasardhës i mundshëm i dy degëve të famshme Bagrationi dhe mund të përfaqësojë unionin e tyre nëse ai mbijeton dhe bëhet trashëgimtari i përgjithshëm i Shtëpisë së Bagrationit. Trashëgimia e tij do të jetë e rëndësishme për trashëgimtarët e ardhshëm të George XIII të Kartli-Kakheti dhe për historinë dhe trashëgiminë e Gjeorgjisë në tërësi.

Galeria e disa monarkëve gjeorgjianë të dinastisë Bagrationi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]