Jump to content

Diplopia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mënyrë që një person mund të përjetojë vizion të dyfishtë

Diplopia është perceptimi i njëkohshëm i dy imazheve të një objekti të vetëm që mund të zhvendosen horizontalisht ose vertikalisht në raport me njëri-tjetrin.[1] I quajtur gjithashtu vizion i dyfishtë, është një humbje e fokusit vizual në kushte të rregullta dhe shpesh është vullnetare. Megjithatë, kur ndodh në mënyrë të pavullnetshme, rezulton në funksion të dëmtuar të muskujve ekstraokularë, ku të dy sytë janë ende funksionalë, por ata nuk mund të kthehen për të synuar objektin e dëshiruar.[2] Problemet me këta muskuj mund të jenë për shkak të problemeve mekanike, çrregullimeve të lidhjes neuromuskulare, çrregullimeve të nervave kraniale (III, IV dhe VI) që inervojnë muskujt dhe herë pas here çrregullime që përfshijnë rrugët okulomotore mbinukleare ose gëlltitje të toksinave.[3]

Diplopia mund të jetë një nga shenjat e para të një sëmundjeje sistemike, veçanërisht në një proces muskulor ose neurologjik,[4] dhe mund të prishë ekuilibrin, lëvizjen ose aftësitë e leximit të një personi.[2][5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Najem K, Margolin E (2021-07-18). "Diplopia". National Center for Biotechnology Information (në anglisht). PMID 28722934. Marrë më 2021-08-22 – nëpërmjet StatPearls.
  2. ^ a b O'Sullivan SB, Schmitz TJ (2007). Physical Rehabilitation (në anglisht). Philadelphia, PA: Davis. ISBN 978-0-8036-1247-1.
  3. ^ Blumenfeld H (2010). Neuroanatomy through Clinical Cases (në anglisht). Sunderland MA: Sinauer. ISBN 978-0-87893-058-6.
  4. ^ Rucker JC (korrik 2007). "Oculomotor disorders". Seminars in Neurology (në anglisht). 27 (3): 244–256. doi:10.1055/s-2007-979682. PMID 17577866.
  5. ^ Kernich CA (korrik 2006). "Patient and family fact sheet. Diplopia". The Neurologist (në anglisht). 12 (4): 229–230. doi:10.1097/01.nrl.0000231927.93645.34. PMID 16832242.