Jump to content

Disku ndërvertebror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Një disk (ose fibrokërc intervertebral ) shtrihet midis rruazave ngjitur në kolonën vertebrale . Çdo disk formon një nyje fibrokartilaginoze (një simfizë ), për të lejuar lëvizje të lehtë të rruazave, për të vepruar si një ligament për të mbajtur rruazat së bashku dhe për të funksionuar si një amortizues për shtyllën kurrizore.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

. Anulus fibrosus përbëhet nga disa shtresa fibrokartilage të përbërë nga kolagjeni i tipit I dhe i tipit II . Lloji I është i përqendruar drejt skajit të unazës, ku siguron forcë më të madhe. Shtresat e forta mund t'i rezistojnë forcave shtypëse. Disku fijor ndërvertebror përmban bërthamën pulposus dhe kjo ndihmon për të shpërndarë presionin në mënyrë të barabartë në të gjithë diskun. Kjo parandalon zhvillimin e përqendrimeve të stresit të cilat mund të shkaktojnë dëme në rruazat e poshtme ose në tyre fundore. .

Ekziston një disk midis çdo çifti vertebrash,përveç segmentit të parë të qafës së mitrës, atlasit . Atlasi është një unazë rreth shtrirjes afërsisht në formë koni të boshtit (segmenti i dytë i qafës së mitrës). Boshti vepron si një shtyllë rreth së cilës atlasi mund të rrotullohet, duke lejuar që qafa të rrotullohet. Ka 23 disqe në shtyllën kurrizore të njeriut: 6 në rajonin e qafës së mitrës, 12 në rajonin e mesit të shpinës dhe 5 në pjesën e poshtme të shpinës.Disqet emërtohen nga trupi vertebral sipër dhe më poshtë.

Zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë zhvillimit dhe në lindje, disqet vertebrale kanë njëfarë furnizimi vaskular në pllakat fundore të kërcit dhe anulus fibrosus.

Hapësira e diskut ndërvertebral[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapësira e diskut ndërvertebral zakonisht përcaktohet në një fotografi me rreze X si hapësira midis rruazave ngjitur. Në pacientët e shëndetshëm, kjo korrespondon me madhësinë e diskut ndërvertebral.

Disku ndërvertebral funksionon për të ndarë rruazat nga njëra-tjetra dhe siguron sipërfaqen për xhelin që thith goditjet e bërthamës pulposus. Bërthama pulposus e diskut funksionon për të shpërndarë presionin hidraulik në të gjitha drejtimet brenda çdo disku ndërvertebral nën ngarkesa shtypëse.


.


.