Jump to content

Divorci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Divorci, (i njohur gjithashtu si shpërbërja e martesës), është procesi i ndërprerjes së martesës ose bashkimit martesor.[1] Kjo zakonisht përfshin anulimin ose riorganizimin e detyrave ligjore dhe përgjegjësive të martesës, duke shpërndarë kështu lidhjet e martesës midis një çifti të martuar nën sundimin e ligjit të një shteti apo shteti të caktuar. Ligjet e divorcit ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në mbarë botën,[1] por në shumicën e vendeve divorci kërkon sanksionimin e një gjykate ose autoriteti tjetër në një proces ligjor, që mund të përfshijë çështjet e shpërndarjes së pasurisë,[2] kujdestarinë e fëmijës,[2] alimentacioni (përkrahja bashkëshortore), vizita/qasja e fëmijëve, koha e prindërimit, mbështetja e fëmijëve dhe ndarja e borxhit. Në shumicën e vendeve, monogamia kërkohet me ligj, kështu që divorci lejon çdo ish partner të martohet me një person tjetër.

Divorci nuk duhet të ngatërrohet me anulimin, i cili deklaron martesën të pavlefshme, me ndarje ligjore ose ndarje [de jure]] (një proces ligjor me anë të të cilit një çift i martuar mund të formalizojë një ndarje de facto, ndërkohë që mbetet martuar ligjërisht) ose me ndarje de facto proces ku bashkëshortët ndalojnë në mënyrë joformale). Arsyet për divorc ndryshojnë, nga papajtueshmëria seksuale ose mungesa e pavarësisë për një ose të dy bashkëshortët në një përplasje personaliteti.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Divorce". Encyclopaedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2018-09-22. Marrë më 2018-09-22.
  2. ^ a b "Divorce". Family law. Encyclopaedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2018-09-22. Marrë më 2018-09-22.
  3. ^ The Covenant Divorce Recovery Leader's Handbook - Page 166, Wade Powers - 2008