Dizajn i brendshem

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dizajni i brendshëm është arti dhe shkenca e përmirësimit të brendësisë së një ndërtese për të arritur një mjedis më të shëndetshëm dhe estetikisht më të këndshëm për njerëzit që përdorin hapësirën. Një dizajner i brendshëm është dikush që planifikon, hulumton, koordinon dhe menaxhon projekte të tilla përmirësimi. Dizajni i brendshëm është një profesion i shumëanshëm që përfshin zhvillimin konceptual, planifikimin e hapësirës, inspektimet e vendit, programimin, kërkimin, komunikimin me palët e interesuara të një projekti, menaxhimin e ndërtimit dhe ekzekutimin e dizajnit.

Historia dhe kushtet aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të kaluarën, ambientet e brendshme bashkoheshin instinktivisht si pjesë e procesit të ndërtimit.

Pamje e brendshme e San Francisco Columbarium siç shihet nga kati i dytë.

Profesioni i dizajnit të brendshëm ka qenë pasojë e zhvillimit të shoqërisë dhe arkitekturës komplekse që ka rezultuar nga zhvillimi i proceseve industriale.

Ndjekja e përdorimit efektiv të hapësirës, ​​mirëqenies së përdoruesit dhe dizajnit funksional ka kontribuar në zhvillimin e profesionit bashkëkohor të dizajnit të brendshëm. Profesioni i dizajnit të brendshëm është i ndarë dhe i dallueshëm nga roli i dekoruesit të brendshëm, një term i përdorur zakonisht në SHBA; termi është më pak i zakonshëm në Mbretërinë e Bashkuar, ku profesioni i dizajnit të brendshëm është ende i parregulluar dhe për këtë arsye, në mënyrë rigoroze, nuk është ende një profesion zyrtarisht.

Në Indinë e lashtë, arkitektët do të funksiononin edhe si projektues të brendshëm. Kjo mund të shihet nga referencat e arkitektit Vishwakarma - një nga perënditë në mitologjinë indiane. Në projektimin e këtyre arkitektëve të shtëpive indiane të shekullit të 17-të, skulptura që përshkruajnë tekste dhe ngjarje të lashta shihen brenda pallateve, ndërsa gjatë mesjetës pikturat e artit në mur ishin një tipar i zakonshëm i pallateve të ngjashme me pallate në Indi, të njohura zakonisht si havelis. Ndërsa shumica e shtëpive tradicionale janë shkatërruar për t'i hapur rrugë ndërtesave moderne, ka ende rreth 2000 haveli në rajonin Shekhawati të Rajashtan që shfaqin piktura të artit në mur.

Frescos at Sankt Mang Basilica Füssen, main fresco is showing the death of Magnus of Füssen.

Në Egjiptin e lashtë, "shtëpitë e shpirtit" (ose modelet e shtëpive) vendoseshin në varre si enë për ofertat ushqimore. Nga këto, është e mundur të dallohen detaje rreth dizajnit të brendshëm të rezidencave të ndryshme përgjatë dinastive të ndryshme egjiptiane, të tilla si ndryshimet në ventilim, portikët, kolonat, lozhat, dritaret dhe dyert.

Pikturimi i mureve të brendshme ka ekzistuar për të paktën 5000 vjet, me shembuj të gjetur deri në veri të Ness-it të Brodgar-it, ashtu si kanë ekzistuar të brendshmet me shabllone, siç shihet në vendbanimin e lidhur Skara Brae. Ishin grekët, dhe më vonë romakët që shtuan dyshemetë me mozaikë të koordinuar, dekorativë,[6] dhe banja me shabllone, dyqane, zyra civile, Castra (kalatë) dhe tempuj, ambiente të brendshme, në mijëvjeçarët e parë para Krishtit. Me reparte të specializuara të përkushtuara për prodhimin e dekorimit të brendshëm dhe mobiljeve formule, në ndërtesa të ndërtuara në format e përcaktuara nga arkitektët romakë, si Vitruvius: De architectura, libri decem (Dhjetë librat mbi arkitekturën).

Gjatë gjithë shekullit të 17-të dhe të 18-të dhe në fillim të shekullit të 19-të, dekorimi i brendshëm ishte shqetësimi i mjeshtrit të shtëpisë, ose i një tapiceri ose mjeshtri të punësuar që do të këshillonte për stilin artistik të një hapësire të brendshme. Arkitektët do të punësonin gjithashtu zejtarë ose artizanë për të përfunduar dizajnin e brendshëm të ndërtesave të tyre.

Dekoratorë të brendshëm dhe stilistë të brendshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni i brendshëm është arti dhe shkenca e të kuptuarit të sjelljes së njerëzve për të krijuar hapësira funksionale, estetikisht të këndshme, brenda një ndërtese. Dekorimi është arredimi ose zbukurimi i një hapësire me elementë dekorativë, ndonjëherë i plotësuar me këshilla dhe asistencë praktike. Me pak fjalë, dizajnerët e brendshëm mund të dekorojnë, por dekoruesit nuk dizajnojnë.

Dizajner i brendshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni i pazakontë i një bar sushi me një tavan të zbukuruar me çadra

Dizajner i brendshëm nënkupton që ka më shumë theks në planifikimin, dizajnin funksional dhe përdorimin efektiv të hapësirës, ​​në krahasim me dekorimin e brendshëm. Një projektues i brendshëm në dizajnin e linjës së hollë mund të ndërmarrë projekte që përfshijnë rregullimin e planit bazë të hapësirave brenda një ndërtese, si dhe projekte që kërkojnë një kuptim të çështjeve teknike si pozicionimi i dritareve dhe dyerve, akustika dhe ndriçimi. Edhe pse një projektues i brendshëm mund të krijojë paraqitjen e një hapësire, ata nuk mund të ndryshojnë muret mbajtëse pa vulosur dizajnet e tyre për miratim nga një inxhinier strukturor. Dizajnerët e brendshëm shpesh punojnë drejtpërdrejt me arkitektë, inxhinierë dhe kontraktorë.

Dizajnerët e brendshëm duhet të jenë shumë të aftë në mënyrë që të krijojnë mjedise të brendshme që janë funksionale, të sigurta dhe që u përmbahen kodeve të ndërtimit, rregulloreve dhe kërkesave të ADA. Ata shkojnë përtej përzgjedhjes së paletave të ngjyrave dhe orendive dhe zbatojnë njohuritë e tyre në zhvillimin e dokumenteve të ndërtimit, ngarkesave të banimit, rregulloreve të kujdesit shëndetësor dhe parimeve të projektimit të qëndrueshëm, si dhe menaxhimin dhe koordinimin e shërbimeve profesionale duke përfshirë mekanike, elektrike, hidraulike dhe jetën. siguria—të gjitha për të siguruar që njerëzit të mund të jetojnë, të mësojnë ose të punojnë në një mjedis të padëmshëm që është gjithashtu estetikisht i këndshëm.

Dikush mund të dëshirojë të specializohet dhe të zhvillojë njohuri teknike specifike për një fushë ose lloj dizajni të brendshëm, të tillë si dizajni i banesave, dizajni komercial, dizajni i mikpritjes, dizajni i kujdesit shëndetësor, dizajni universal, dizajni i ekspozitës, dizajni i mobiljeve dhe markimi i hapësirës. Dizajni i brendshëm është një profesion kreativ që është relativisht i ri, në zhvillim të vazhdueshëm dhe shpesh konfuz për publikun. Nuk është një kërkim artistik dhe mbështetet në kërkime nga shumë fusha për të ofruar një kuptim të mirë-stërvitur se si njerëzit ndikohen nga mjediset e tyre.

Projektuesit Arkivuar 10 janar 2022 tek Wayback Machine mund të personalizojnë përfundimin, ngjyrën, madhësinë, formën, numrin e llambave dhe shumë më tepër. Dhe madje kthejini idetë tuaja në realitet dhe ju krijojnë dritën tuaj nga e para.

Ngjyra në dizajnin e brendshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjyra është një mjet i fuqishëm dizajni në dekorim, si dhe në dizajnin e brendshëm, i cili është arti i kompozimit dhe koordinimit të ngjyrave së bashku për të krijuar një skemë elegante mbi arkitekturën e brendshme të hapësirës.

Është thelbësore për dizajnerët e brendshëm të fitojnë një përvojë të thellë me ngjyrat, të kuptojnë efektet e tyre psikologjike dhe të kuptojnë kuptimin e secilës ngjyrë në vende dhe situata të ndryshme në mënyrë që të krijojnë kombinime të përshtatshme për çdo vend.

Kombinimi i ngjyrave së bashku mund të rezultojë në krijimin e një gjendjeje mendore siç shihet nga vëzhguesi, dhe përfundimisht mund të rezultojë në efekte pozitive ose negative mbi to. Ngjyrat e bëjnë dhomën të ndihet ose më e qetë, e gëzuar, e rehatshme, stresuese ose dramatike. Kombinimet e ngjyrave e bëjnë një dhomë të vogël të duket më e madhe ose më e vogël. Pra, i takon profesionit të dizajnit të brendshëm që të zgjedhë ngjyrat e duhura për një vend drejt arritjes se si klientët do të donin ta shikonin dhe të ndjeheshin në atë hapësirë.