Dokumentimi dhe Ruajtja e Gjuhës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dokumentacioni dhe Ruajtja e Gjuhës është një revistë akademike e hapur, e cila mbulon të gjitha temat që lidhen me dokumentacionin dhe ruajtjen e gjuhës, duke përfshirë qëllimet e menaxhimit të të dhënave, metodat e punës në terren, etikën, dizajnin e ortografisë, dizajnimin e gramatikës referuese, leksikografinë, metodat e vlerësimit vitalitetin etnolinguistik, çështjet e arkivimit, planifikimin e gjuhës, raportet e vrojtimeve në terren, raportet e shkurtra në terren mbi gjuhët e pa dokumentuara ose të rrezikuara, raporte mbi mirëmbajtjen e gjuhës, ruajtjen dhe përpjekjet për rigjallërim, si dhe rishikimet e softuerëve, pajisjeve dhe librave.

Ditari u krijua në vitin 2007, i sponsorizuar nga Qendra Kombëtare e Burimeve të Gjuhëve të Huaja (Universiteti i Hawaii), dhe u botua nga Universiteti i Hawaii Press. Kryeredaktori themelues ishte Kenneth L. Rehg (University of Hawaii) dhe redaktori aktual është Nicholas Thieberger (Universiteti i Melburnit). Ditari boton artikuj mbi pranimin dhe është arkivuar në internet në ScholarSpace. Ditari gjithashtu boton vëllime të veçanta shtesë për tema të ngjashme. Është e indeksuar në Abstraktet e Linguistikës dhe Sjelljes së Gjuhëve dhe Bibliografisë Ndërkombëtare të MLA.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]