Dualizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dualizmi - Dualizëm (lat. dyjës) Filozofi: Doktrinë filozofike, e cila pohon se bota e të gjitha dukuritë e kanë burimin e tyre te dy baza fillestare të pavarura që mohojnë njëra-tjetrën (materia dhe ideja, te qenia e ndërgjegjja) ; kuptimi i botës sipas kësaj filozofie : fet. Besimi se ekzistojnë dy baza fillestare – e mira dhe e keqja, trupi dhe shpirti, tokësorja dhe qiellorja ; kund, monizëm.

2. libr. Qenia e dy gjërave, e dy cilësive e dy anëve të ndryshme që bien ndesh njëra me tjetrën.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistem i qeverisjes në shtetet shumëkombëshe, ku dy kombet më të mëdha të privilegjuar bashkohen nën pushtetin e një monarku të vetëm.