Jump to content

Duoden

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Segmenti i pare i zorres se holle, i cili lidh stomakun me jejunumin. Rreth 25cm i gjate. Ne duoden ndodh nje perzierje e sekrecioneve te stomakut, pankreasit dhe melcise.

Duodeni kontrollon ritmin e zbrazjes se stomakut me ane te rrugeve hormonale. Sekreton holecistokinen dhe sekretinen si pergjigje ndaj transportit te kimes gastrike gjate hapjes se pilorit. Kjo nxit melcine dhe lengun e temthit te prodhoje lengun biliar, gjithashtu nxit dhe pankreasin te cliroje bikaronate dhe enzimat digjestive. Te gjitha produktet, si ato te melcise dhe te pankreasit derdhen ne duoden permes ampules se Vater-it, per te mundesuar fazat e metejshme te tretjes.