Ecja në gjumë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
John Everett Millais, Somnambulist.

Ecja në gjumë, e njohur edhe si somnambulizëm ose noktambulizëm, është një fenomen i gjumit dhe zgjimit të kombinuar. Klasifikohet si një çrregullim i gjumit që i përket familjes së parasomnisë. Ndodh në fazën me valë të ngadaltë të gjumit, në një gjendje të vetëdijes së ulët, me kryerjen e aktiviteteve që zakonisht kryhen gjatë një gjendje të vetëdijes së plotë. Këto aktivitete mund të jenë po aq të mira sa të folurit, ulja në shtrat, ecja në banjë, konsumimi i ushqimit dhe pastrimi, ose po aq të rrezikshme sa gatimi, drejtimi i një automjeti, gjestet e dhunshme dhe kapja e objekteve me halucinacione.[1]

Megjithëse rastet e ecjes në gjumë përgjithësisht përbëhen nga sjellje të thjeshta dhe të përsëritura, herë pas here ka raporte të njerëzve që kryejnë sjellje komplekse gjatë gjumit, megjithëse legjitimiteti i tyre shpesh diskutohet. Përgjumësit shpesh kanë pak ose aspak kujtim të incidentit, pasi vetëdija e tyre është ndryshuar në një gjendje në të cilën kujtimet janë të vështira për t'u kujtuar. Edhe pse sytë e tyre janë të hapur, shprehja e tyre është e zbehtë dhe e zbehtë. Kjo mund të zgjasë nga 30 sekonda deri në 30 minuta.[2]

Ecja në gjumë ndodh gjatë gjumit me valë të ngadalta (N3) të cikleve të gjumit me lëvizje jo të shpejta të syve (gjumi NREM). Zakonisht ndodh brenda të tretës së parë të natës kur gjumi me valë të ngadalta është më i theksuar. Zakonisht, do të ndodhë një herë në natë, nëse fare.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Swanson, Jenifer, ed. "Sleepwalking". Sleep Disorders Sourcebook. MI: Omnigraphics, 1999. 249–254, 351–352.
  2. ^ Swanson, Jenifer, ed. "Sleepwalking". Sleep Disorders Sourcebook. MI: Omnigraphics, 1999. 249–254, 351–352.
  3. ^ Swanson, Jenifer, ed. "Sleepwalking". Sleep Disorders Sourcebook. MI: Omnigraphics, 1999. 249–254, 351–352.