Edward Elgar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Eduard Elgari (1857-1934) ishte kompozitor anglezë nga Britania e Madhe.

Me Eduard Elgarin në historinë e muzikës angleze fillon dalja e saj nga sundimi i për mëse 200 vjeçar nga muzikantët e huaj. Për herë të parë, që nga koha e Henri Purkelit (Henry Purcell) nga radhët e anglezëve del një kompozitor me nam botërorë. I lindur në Anglinë e mesme , Elgari mori zanatin e muzikantit në rrethana provinciale. I ati i tij ishte një tregtarë i muzikës dhe anash këtij zanati punonte si organist. Elgari filloj karrierën e tij si pedagogë për instrumente dhe dirigjent i bashkësive orkestrale lokale. Në fillim si kompozitor e kishte vështirë që të zinte vend. Në këtë drejtim nuk patë ndryshime të mëdha edhe përkundër asaj që ai u vendosë në Londër. Mirënjohja për kompozitor pasoj pas shfaqjes së tij më 1899-të Enigma-Variacionen. Eduardi ishte kompozitori i parë anglez i cili e lejoi vetën të inspirohet nga muzika moderne e asaj kohe si bije fjala nga muzika e Rihard Shtrausit (Richard Strauss). Pa kur një dyshin edhe për kundër kësaj, tingëllima e muzikës së tij ka karakter të kjarrtë anglez. Vlershmin e lartë të muzikës së të tij në vendlindje e tregon përvetësimi për himen jo zyrtarë i melodisë së tij - trioja nga Statuti i Elgartit si muzikant, reprezentues i kohës Viktoriane merr një vend të mirë së bashku me veprat e tij edhe përjashta hapësirës anglo-saksone.