Jump to content

Edward Sapir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Edward Sapir

Edward Sapir (26 janar 1884 - 4 shkurt 1939) ishte një amerikan antropolog-gjuhëtar, i cili është konsideruar gjerësisht të jetë një nga figurat më të mëdha në zhvillimin e hershëm të disiplinës së gjuhësisë.[1][2]

Sapir ka lindur në Pomeraninë Gjermane; prindërit e tij emigruan në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kur ishte fëmijë. Ai studioi linguistikë gjermane në Kolumbi, ku ai erdhi nën ndikimin e Franz Boas i cili e frymëzoi atë për të punuar në gjuhët amtare amerikane. Ndërsa mbaroi doktoraturën e tij, shkoi në Kaliforni për të punuar me Alfred Kroeberin duke dokumentuar gjuhët indigjene atje. Ai u punësua nga Anketa Gjeologjike e Kanadasë për pesëmbëdhjetë vjet, ku ai erdhi në kontakt me Leonard Bloomfield. Ai u ofrua profesor në Universitetin e Çikagos dhe qëndroi për disa vite duke vazhduar të punonte për profesionalizimin e disiplinës së gjuhësisë. Deri në fund të jetës së tij ai ishte profesor i antropologjisë në Yale, ku ai kurrë nuk hyri në të vërtetë. Midis shumë studentëve të tij ishin gjuhët Mary Haas dhe Morris Swadesh, dhe antropologë të tillë si Fred Eggan dhe Hortense Powdermaker.

Me sfondin e tij gjuhësor, Sapir u bë një student i marrëdhënies midis gjuhësisë dhe antropologjisë. Sapir studioi mënyrat në të cilat gjuha dhe kultura ndikojnë njëri-tjetrin dhe ai ishte i interesuar në marrëdhëniet midis dallimeve gjuhësore dhe dallimeve në pikëpamjet e botës kulturore. Benjamin Lee Whorf në parimin e relativitetit gjuhësor ose të hipotezës "Sapir-Whorf". Në antropologjinë Sapir është i njohur si një ithtar hershme të rëndësisë së psikologjisë ndaj antropologjisë, studimit Mbajtja se lloji i marrëdhënieve entre personalitete të ndryshme individuale është i rëndësishëm për mënyrat në qui Kulturë dhe shoqëri të zhvilluar.[3]

Ndër kontributet e tij të mëdha në gjuhësi është klasifikimi i tij i gjuhëve indigjene të Amerikës, në të cilën ai përpunoi për pjesën më të madhe të jetës së tij profesionale. Ai luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin e konceptit modern të fonemës, duke avancuar në masë të madhe kuptimin e fonologjisë.

Para Sapir Ajo është në përgjithësi konsiderohet të jetë e mundur për të aplikuar metodat e gjuhësisë historike të gjuhëve të popujve indigjenë, sepse ata besohet të ishin më primitive se gjuhët indo-evropiane. Sapir ishte metoda e parë e gjuhësisë krahasuese që ishte po aq e vlefshme kur zbatohej në gjuhët indigjene. Në 1929 edicionin e Encyclopaedia Britannica publikuar atë që atëherë ishte klasifikimi Shumica autoritative e gjuhëve amtare amerikane, dhe personi i parë në bazë të provave nga linguistikës moderne krahasuese. Algic, Uto-Aztecan dhe Na-Dene. Hokan dhe Penutian, Hokan dhe Penutian, Hokan dhe Penutian.

Ai u specializua në studimin e gjuhëve Athabascan, gjuhë Chinookan, gjuhë Uto-Aztecan dhe, e rëndësishmja Prodhimi përshkrimet gramatikore të Takelma, Wishram, Southern Paiute. Në karrierën e tij të mëvonshme ai aussi punuar me Yiddish, hebraisht, dhe kineze, si dhe gjuhët gjermanike, dhe ai aussi është investuar në zhvillimin e një ndihmëse Ndërkombëtar Gjuhës.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Edward Sapir"Encyclopædia Britannica
  2. ^ Sapir, Edward. (2005). In Encyclopedia of Cognitive Science. www.credoreference.com/entry/wileycs/sapir_edward
  3. ^ Moore, Jerry D. 2009. "Edward Sapir: Culture, Language, and the Individual" in Visions of Culture: an Introduction to Anthropological Theories and Theorists, Walnut Creek, California: Altamira. pp. 88-104