Jump to content

Efekti domino

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një linjë dominosh në rënie, secila duke rrezuar tjetrën.

Një efekt domino ose reaksion zinxhir është efekti kumulativ i prodhuar kur një ngjarje nis një zinxhir ngjarjesh të ngjashme. Ky term njihet më së miri si një efekt mekanik dhe përdoret si një analogji me një rresht domino që bie. Zakonisht i referohet një sekuence të lidhur ngjarjesh ku koha midis ngjarjeve të njëpasnjëshme është relativisht e vogël.

Termi efekt domino mund të përdoret fjalë për fjalë (një seri e vëzhguar e përplasjeve aktuale) ose metaforike (lidhjet shkakësore brenda sistemeve të tilla si financat globale ose politika). Termi përdoret si për të nënkuptuar se një ngjarje është e pashmangshme ose shumë e mundshme (siç ka filluar të ndodhë tashmë), dhe anasjelltas për të nënkuptuar se një ngjarje është e pamundur ose shumë e pamundur (ajo domino që ka mbetur në këmbë).

Efekti mekanik domino është shfrytëzuar në makinat Rube Goldberg.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]