Ekonomia e Bjellorusisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekonomia e Bjellorusisë është ekonomia e 72-të më e madhe në botë nga PBB-ja bazuar në barazinë e fuqisë blerëse (PPP), e cila në vitin 2019 qëndroi në 195 miliardë dollarë, ose 20,900 dollarë për frymë.

Si pjesë e ish-Bashkimit Sovjetik, Bjellorusia kishte një bazë industriale relativisht të zhvilluar; ajo mbajti këtë bazë industriale pas shpërbërjes së BRSS, si dhe një bazë të gjerë bujqësore dhe një nivel të arsimit të lartë. Midis ish republikave të Bashkimit Sovjetik, ai ka mbajtur ekonominë më të stilit sovjetik, me shumë ndërmarrje, shërbime komunale dhe shërbime të mbetura në pronësi të shtetit, dhe kontrolle të forta mbi pronësinë e tokës dhe bankat. Megjithëse PBB-ja për frymë është rreth gjysma e asaj të Rusisë fqinje, kostoja e jetesës është gjithashtu shumë më e ulët.

Me rënien e Bashkimit Sovjetik në 1991, të gjitha ish republikat Sovjetike u përballën me një krizë të thellë ekonomike. Pas zgjedhjes së Aleksandër Lukashenkos si Presidenti i parë i Bjellorusisë në 1994, ai e nisi vendin në rrugën e "socializmit të tregut" (në krahasim me atë që Lukashenko e konsideroi "kapitalizmin e egër" të zgjedhur nga Rusia në atë kohë). Në përputhje me këtë politikë, u prezantuan kontrollet administrative mbi çmimet dhe kurset e këmbimit të valutave. Gjithashtu e drejta e shtetit për të ndërhyrë në menaxhimin e ndërmarrjeve private u zgjerua, por më 4 mars 2008, presidenti lëshoi ​​një dekret që shfuqizon rregullin e aksionit të artë në një lëvizje të qartë [citohet e nevojshme] për të përmirësuar vlerësimin ndërkombëtar të Bjellorusisë në lidhje me investimet e huaja. [19]

Kushtet e dobishme për furnizimet e naftës dhe gazit rus inkurajojnë një shkallë të varësisë ekonomike nga Rusia, fqinji tjetër i Bjellorusisë EAEU. [20] Sipas disa vlerësimeve, fitimet që vijnë nga çmimet e ulëta që vendi paguan për gazin dhe naftën ruse - ose të konsumuara në vend ose të përpunuara dhe më pas të eksportuara - herë pas here kanë arritur deri në 10% të PBB-së kombëtare. [20] Tregu kryesor i eksportit për prodhimet bujqësore dhe industriale Bjelloruse qëndron te fqinji i saj rus. [20] Në vitin 2012, 45% e tregtisë së eksportit të Bjellorusisë përfshinte Rusinë. [21]

Torfe, burimi minerar më i vlefshëm i vendit, [nevojitet citimi] përdoret për karburant dhe plehra dhe në industrinë kimike. Bjellorusia gjithashtu ka depozita argjile, rëre, shkumës, dolomit, fosforit, kripë guri, kaliumi dhe kripe. Pyjet mbulojnë rreth një të tretën e tokës dhe ngarkesa me drurë është një sektor i rëndësishëm.