Ekonomia e Letonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekonomia e Letonisë është një ekonomi e hapur në Evropën Veriore dhe është pjesë e tregut të vetëm të Bashkimit Evropian (BE). Letonia është anëtare e Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT) që nga viti 1999, [21] anëtar i Bashkimit Evropian që nga viti 2004, anëtar i Eurozonës që nga viti 2014 dhe anëtar i OECD që nga viti 2016. [22] Letonia është renditur në vendin e 14-të në botë nga Indeksi i Lehtësisë së Bërjes së Biznesit i përgatitur nga Grupi i Bankës Botërore, [23] Sipas Raportit të Zhvillimit Njerëzor 2011, Letonia i përket grupit të vendeve shumë të larta të zhvillimit njerëzor. [24] Për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike, shërbimet e tranzitit janë shumë të zhvilluara, së bashku me lëndën drusore dhe përpunimin e drurit, bujqësinë dhe produktet ushqimore, dhe prodhimin e makinerive dhe pajisjeve elektronike.