Jump to content

El Dorado

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

El Dorado (shqiptohet [el doˈɾaðo], anglisht: / ˌɛl dəˈrɑːdoʊ /; Spanjisht për "të artën"), fillimisht El Hombre Dorado ("Njeriu i Artë") ose El Rey Dorado ("Mbreti i Artë"), ishte term i përdorur nga Perandoria Spanjolle për të përshkruar një shef mitik fisnor (zipa) të popullit Muisca, një popull autokton i Altiplano Cundiboyacense të Kolumbisë, i cili, si një rit fillimi, u mbulua me pluhur ari dhe u zhyt në liqenin Guatavita.Legjendat përreth El Dorado ndryshuan me kalimin e kohës, pasi kaluan nga të qenit burrë, në një qytet, në një mbretëri dhe më në fund në një perandori.


Një vendndodhje e dytë për El Doradon u konkludua nga thashethemet, të cilat frymëzuan disa ekspedita të pasuksesshme në fund të viteve 1500 në kërkim të një qyteti të quajtur Mança në brigjet e Liqenit Parime.Dy nga më të famshmet nga këto ekspedita drejtoheshin nga Sir Walter Raleigh.Në ndjekje të legjendës, pushtuesit spanjollë dhe shumë të tjerë kërkuan atë që është sot Kolumbia, Venezuela dhe pjesë të Guajanës dhe Brazilit të veriut, për qytetin dhe mbretin e tij përrallor.Gjatë këtyre eksplorimeve, shumica e veriut të Amerikës së Jugut, përfshirë lumin Amazon, u hartuan.Nga fillimi i shekullit të 19-të, shumica e njerëzve e hodhën poshtë ekzistencën e qytetit si mit.

Disa vepra letrare kanë përdorur emrin në titujt e tyre, herë si "El Dorado", dhe herë të tjera si "Eldorado".