Elektroskopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Instrumenti me i përsosur për te konstaktuar se a është apo jo një trup i elektrizuar, quhet elektroskop.Ky instrument përbehet prej një shufër metalike me një sfere ose pllake ne njërin skaj, ndërsa ne skajin tjetër te shufrës, janë ngjitur dy fletëza te holla letre, alumini ose kallaji. Pjesa e poshtme e shufrës me fletëza është vendosur ne një kuti metalike me dritare dhe izolohet nga shufra me ane te një tape. Elektroskopi eshte zbuluar nga Kuloni