Elena Djionat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Elena Djionat (1888-fl. 1936), ishte një arsimtare, gazetare, sufragiste dhe aktiviste e të drejtave të grave Rumune. Ajo ishte bashkëthemeluese dhe udhëheqëse e Organizatës së bashkuar femërore Basaribene (Organizata e grave Besarabiane) në 1928-1935.

Jetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djionat lindi në Perandorinë Ruse dhe u arsimua në Universitetin e Odessas para se të bëhej mësuese në Shkollën Fillore Princeshë Elena në Chisnau, dhe drejtoresh atje në 1919-1935. Ajo u përfshi në punët feministe në vitin 1907, por u përqëndrua më shumë në bashkimin me Rumaninë derisa Bessarabia u bë pjesë e Rumanisë në 1919, pas së cilës u angazhua në çështjen e të drejtave të grave në përgjigje të neglizhencës së Rumanisë për t'i dhënë grave të drejtën e votës. Lëvizja për të drejtat e grave u nda në vitet 1930 midis saj dhe Elena Amistar . Asgjë për të nuk dihet pas vitit 1936.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Francisca de Haan, Krasimira Daskalova & Anna Loutfi: Fjalori Biografik i Lëvizjeve të Grave dhe Feminizmit në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore, shekujt 19 dhe 20. Shtypi i Universitetit të Evropës Qendrore, 2006