Jump to content

Emblema e Tajlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblema e Tajlandës

Stema e Tajlandës (tajlandisht: ตราแผ่นดินของไทย) quhet พระครุฑพ่าห์ (Phra Khrut Pha; "Garuda si mjet" (i Vishnu)). Garuda u miratua zyrtarisht si emblema kombëtare nga Vajiravudh (Rama VI) në vitin 1911. Megjithatë, krijesa mitike ishte përdorur si simbol i familjes mbretërore në Tajlandë për shekuj me radhë. Garuda është përshkruar në vula, të cilat përdoren nga Mbreti dhe qeveria e Tajlandës për të vërtetuar dokumentet zyrtare dhe si emblema e saj kryesore.

Garuda është një bishë mitologjike e traditës hindu dhe budiste. Sipas mitologjisë hindu, Garuda është vahana (automjeti) i perëndisë Vishnu (Narayana). Mbretërit e lashtë të Tajlandës besonin në mbretërinë hyjnore dhe e konsideronin veten si mishërimin e perëndisë Narayana. Kështu, Garuda erdhi për të simbolizuar fuqinë hyjnore dhe autoritetin e mbretit.