Jump to content

Emil Kléen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emil Kléen

Emil Kléen, 1868–98, shkrimtar suedez. Gjatë studimet në universitetin e Lundit ai kish qenë pjesë i shoqërinë Tua dhe shkoj mirë me Bengt Lidforss dhe Axel Wallengren midis të tjerash. Në poezinë i tij ai u frymëzuar në një stad të hershëm nga shkrimtarë kontinentale sikur Baudelaire, Verlaine dhe Swinburne. Në mbledhje poezish Helg och söcken (1893), Vildvin och vallmo/Verë e egër dhe lulekuqe (1895) si dhe Jasminer/Jasemina (1898) poemë erotike dhe lirikë natyrore i kombinuar bukur dhe u bë shpejtë i njohur si "dekadent". Për Valda dikter/Poemë të zgjodha (1907) shkruajti Strindbergu, një shokëve e tij në Lund, një parathënie. Kléen shkrujti edhe prozë, si shembull novelën Mogen sommar/Verë i pjekur (1896). Në vitin 2008 u botuar romani autobiografik i mëparshëm Venus anadyomene.